Objavljeno: 23.11.2013 u 15:36 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Pokrenite rad želudca

Ovi jednostavni savjeti pomoći će vam da se riješite nadutosti u trbuhu, grčeva i mučnine.

ravan_stomak

Želudac ne podnosi stres, alkohol, pušenje, suviše obilne, presoljene obroke i industrijsku hranu, jer otežavaju njegovo funkcioniranje i izazivaju tegobe.

Stoga je, prije svega, potrebno eliminirati ove faktore i promijeniti navike u ishrani, a ukoliko s vremena na vrijeme date sebi oduška i prepustite se hedonizmu, primijenite ove praktične savjete koji će riješiti probavne smetnje.

Ublažite posljedice stresa – Kad god ste u mogućnosti, izdvojite vremena za sebe i provedite ga u prijatnom okruženju, šetnji, čitanju, razgovoru sa dragim osobama. Pomoći će vam čajevi i tinkture od lavande, bosiljka, hmelja, matičnjaka, nane, valerijane i gospine trave, koji imaju umirujuće djelovanje.

“Odmorite” želudac – Ukoliko osjetite probavne tegobe, prekinite unos hrane i dozvolite želucu da se malo “odmori”, potrudite se da izdržite bar četiri do pet sati bez jela. Za to vrijeme konzumirajte čajeve za olakšavanje tegoba i obavezno ih pijte u manjim gutljajima.

Masirajte stomak – Nježnim kružnim pokretima, u smjeru kazaljke na satu, masirajte stomak oko pet minuta. Tako ćete pokrenuti i ubrzati kretanje hrane kroz probavni sistem i olakšati tegobe s probavom.

Topli oblozi – Zagrijavanje stomaka bocom tople vode ili termoforom, provjeren je lijek za ublažavanje želudačnih tegoba. Preporučuje se i oblog od kamilice koji se pravi na sljedeći način: Skuhati jači čaj, ostaviti da se smlači, natopiti ručnik, priviti ga na stomak i držati dok se ne ohladi. Ponavljati postupak dok se ne osjeti olakšanje.

Koristite đumbir umjesto žvakaće gume: Đumbir pomaže izlučivanje pljuvačke te olakšava probavu. Odrežite komadić svježeg korijena đumbira pa ga žvačite tijekom dana umjesto žvakaće gume.

Blagotvorna mješavina – Korijander sadrži eterično ulje koje potpomaže stvaranje želudačnih sokova i smiruje grčeve u stomaku, kim podstiče izbacivanje plinova, bosiljak održava ravnotežu u crijevnoj flori, a nana opušta želudac i crijeva, smanjuje grčeve i mučninu, te stimulira produkciju želudačnih sokova. Ako nemate vremena za pripremanje čaja, možete ponijeti sa sobom kesicu sjemenki kima i grickati ih dok ne osjetite olakšanje.

Tinkture za prvu pomoć – Ukoliko ste skloni stomačnim tegobama, napravite tinkture koje će vam uvijek biti pri ruci, a u slučaju tegoba imati će izuzetno brzo i povoljno djelovanje. Tinktura od matičnjaka: 20 g svježe osušenih listova preliti decilitrom 70% alkohola i ostaviti da odstoji četiri tjedna. Uzimati 20-30 kapi dnevno. Tinktura od đumbira: 200 g korijena preliti litrom 60% alkohola i ostaviti da odstoji 21 dan na toplom i tamnom mjestu. Uzima se 10-20 kapi prije jela.

Izvor: www.kakolijeciti.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: