Objavljeno: 25.11.2013 u 23:34 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Pivski kvasac kao lijek

kvasacPivski kvasac se zbog svojih zaštitnih svojstava preporučuje se u svim životnim dobima, protiv mnogih problema koji nas muče. On štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor te pomaže u gubljenju težine.

Najbolje je koristiti suhi pivski kvasac jer ga u tom obliku naš organizam u potpunosti iskorištava.

U narodnoj medicini pivski kvasac poznat je kao lijek za mnoge bolesti, a mjesto je našao i u oficijelnoj medicini. Međutim, ne treba ga uzimati u svježem obliku iz više razloga: brzo se kvari, gorkog je ukusa, izaziva nadimanje, gljivice uzimaju iz hrane u probavnom traktu vitamine B grupe koji su im potrebni za razvoj i razmnožavanje, a organizam nije u stanju iz živih stanica (gljivica) iskoristiti ni vitamine B grupe ni druge hranljive sastojke.

Zbog gore navedenog, pivski kvasac se danas proizvodi u sušenom obliku, kakav organizam lako i potpuno iskorištava, a koji se uzima s vodom uz glavne obroke.

Među korisnim sastojcima pivskog kvasca možemo posebno istaknuti proteine, koji su slični onima životinjskog porijekla, šećer, željezo, mineralne sastojke oligoelemente i vitamine, posebno vitamine grupe B.

Pivski kvasac se preporučuje u svim životnim dobima zbog zaštitne funkcije, s tim da dnevna doza podijeljena u tri jednaka djela ne smije prelaziti šest do deset grama. Kvasac, štiti jetru, oči, kožu, otklanja umor, održava ravnotežu crijevne flore, pomaže nestanku akni, sprečava mučninu i ublažava probavne poteškoće. Kod onih koji se hrane vegetarijanski koristan je kao dodatak hrani. Svi bi trebalo da ga uzimaju barem dva puta godišnje, tokom dva mjeseca jer je toliko potrebno da se ispolji njegovo djelovanje. U slučaju posebnih tegoba, uzima se dva puta dnevno do izlječenja.

Suhi pivski kvasac ima značajnu ulogu u dijetoterapiji mnogih bolesti: šećerne, oboljenja probavnih organa, upale želudačne sluznice, čira na želucu, kod oboljenja jetre i žučnih putova, zatvora kao i u dijetama za mršavljenje jer nam pomaže u gubljenju težine.

Pivski kvasac je jedan od najefikasnijih prirodnih sredstava u borbi protiv prištića i akni.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: