Objavljeno: 30.08.2013 u 22:44 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Ljekoviti Maslačak – Radić

maslačakMaslačak, radić, mliječnjak, popino gumno, žuti dimac ili žučanik, sve su to imena za ljekovitu biljku koju svijet poznaje po latinskom imenu Taraxacum officinale, a liječnici u svojim krugovima i kao Radix Taraxaci cum herba.

Maslačak je svakome poznata biljka s naših travnjaka. Naš narod ga mnogo troši u proljeće u obliku salate. U ljekovite svrhe skuplja se cijela biljka u proljeće: korijen, mlado lišće s cvjetnom krunom.

Odrvenjeli i truli korijen ne valja za lijek. Mladi listovi s korijenom i rozetom beru se u proljeće i suše na suncu ili umjetnoj toplini. Nabrani korijen opere se, proreže i suši na suncu ili umjetnoj toplini.

Za liječenje se uglavnom upotrebljava čitava biljka s korijenom. Maslačak u obliku čaja steže, tjera mokraću, koristi protiv tvrde stolice, jača želudac, popravlja probavu, liječi šuljeve, nesanicu, zaustavlja krv, liječi bolesnu jetru, slezenu. Pospješuje menstruaciju. Liječi žučnu kesicu, tjera kamence, čisti krv i liječi nutarnje organe, nateklu jetru i kožne bolesti.

Ne valja ga dulje vremena uzimati, pošto štetno djeluje na probavu.

Maslačak sadrži insulin, bjelančevinu, gorčinu, vosak i druge korisne tvari.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: