Objavljeno: 08.11.2013 u 12:01 | Zdravlje | Komentara:

Ljekovita biljka – Ljuta paprika

Ljuta paprika, Capsicum fructescens Solanaceae, je porijeklom iz tropske Amerike. To je grm visine 70 centimetara krije dugačke tanke plodove koji se nazivaju feferoni. Nakon prvotne zelene boje, poprimaju jarkocrvenu.

ljuta-paprika

Plodovi se beru od lipnja do rujna te se suše i koriste za pripremu tinktura, prašaka, kapsula, melema i masti. Karakteristični ljuti okus feferona daju spojevi nazvani kapsaicini. Oni su bogati vitaminom C, a sadržavaju i saponine.

Biljka se koristi za liječenje probavnih smetnji, kolika, zatvora, kod boli i upala, kod lumbaga, artritisa i bolova u mišićima. Kapsaicin povoljno djeluje na cirkulaciju, a paprika se može koristiti kao prevencija za ispadanje kose.

Za liječenje probavnih smetnji koristi se tinktura, a za vanjsku upotrebu za liječenje bolova u mišićima i zglobovima, nadražaja kože i ozeblina koriste se kreme, melemi i masti.

Kod kronične upale grla uzima se vodica za usta. Ljuta paprika ne smije se konzumirati uporedo s lijekovima za snižavanje krvnog tlaka.

Izvor: www.kakolijeciti.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: