Objavljeno: 09.10.2013 u 23:43 | Zdravlje | Komentara:

Lijek koji bacamo: U kori naradže, limuna i grejpa kriju se jako moćni antioksidansi!

Iako je poznato da agrumi imaju dobre učinke na naše zdravlje zbog visokih koncentracija ljekovitih nutrijenata, poput vitamina C, nedavna istraživanja otkrivaju ​nove zdravstvene koristi mnogih citrusnih flavonoida.

Kora-od-narandze

Naime, u samim agrumima (narandžama, limunima, mandarinama, grejpu…) postoji obilje flavonoida, ali najviše ih ima u kori. To znači da je najbolji način da u organizam unesete najveću dozu antioksidansa da pojedete bijelu ‘kožicu’ koja se nalazi u unutrašnjosti ploda uz koru, tvrdi se u knjizi 25 fantastičnih činjenica o hrani autora Mikea Adamsa i Davida Guiterreza.

Naringenin
Najbolji od flavonoida u tom bijelom ‘mesu’ je naringenin, koji se može naći u svim agrumima i u kori paradajza. Istraživanja su pokazala, da naringenin i srodni citrusni flavonoidi mogu popraviti oštećenja DNK koja vode do nastanka raka, a druga istraživanja su pokazala da naringerin može stimulirati jetru da spali višak masnoće i vrati pretile miševe na normalnu težinu, prenosi portal Natural News.

Naime, naučnici su u laboratorijskim uslovima hranili miševe hranom bogatom mastima i izazvali im simptome metaboličkog sindroma. Zatim su im davali naringerin, a nakon analiza se pokazalo da je on normalizirao nivo holesterola i triglicerida, spriječio inzulinsku rezistenciju i normalizirao metabolizam glukoze (šećer u krvi). Dakle, u hrani ima lijekova, stoga nemojte te lijekove bacati!

Izvor: namirnice.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: