Objavljeno: 10.10.2013 u 16:12 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Prekretnica u medicini: Napravljen prvi korak prema lijeku protiv Alzheimera!

Foto: Science Photo Library

Foto: Science Photo Library

ZNANSTVENICI s britanskog Sveučilišta u Leicesteru došli su do revolucionarnog otkrića, koje bi moglo rezultirati lijekom za Alzheimerovu bolest, piše dnevni list Independent.

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Science Translational Medicine, objasnili su uspjeli zaustaviti smrt moždanih stanica kod miševa. Pronašli su lijek koje blokira signale u mozgu koje izazivaju neurodegenerativne bolesti, a što na koncu rezultira smrću moždanih stanica.

Znanstvenici koji su obavili istraživanje na miševima uvjereni su da se isti princip može primijeniti na ljudima koji boluju od bolesti poput Alzheimera ili Parkinsona. Iako ističu da ih od pronalaska lijeka za ove opasne bolesti još dijeli naporan rad, vjeruju da su napravili prvi korak.

Prvi korak prema lijeku protiv Alzheimera

“Ovo je konkretan korak naprijed. Po prvi put je jedna supstanca uspjela spriječiti bolest mozga. Možemo nastaviti s istraživanjem, razviti bolje molekule i ne vidim niti jedan razlog zbog čega bi ovaj proces bio primjenjiv samo na miševima. Vjerujem da će funkcionirati i na mozgovima ostalih sisavaca”, izjavila je profesorica Giovanna Mallucci, liderica znanstvenog tima koji je objavio istraživanje.

Najveći problem za sada predstavljaju nuspojave koje su se javile kod miševa na kojima je eksperiment proveden. Među nuspojavama su gubitak tjelesne težine i razvijanje blagog oblika dijabetesa. No, Mallucci vjeruje da ne bi trebalo biti nemoguće razviti oblike lijeka koji neće imati ove nuspojave. Već su na tome počeli raditi, a rezultati su, kaže Mallucci, vrlo obećavajući.

Prekretnica u povijesti medicine

Znanstvena zajednica njihove rezultate dočekala je s neskrivenim oduševljenjem. Ipak, pozivaju na oprez. Sama činjenica da je odumiranje moždanih stanica kod miševa uspješno zaustavljena svakako je veliko postignuće, ali ne i garancija da će lijek protiv bolesti poput Alzheimera biti moguće proizvesti u skoroj budućnosti.

“Ovo je prvi puta da imamo dokaz da lijek može zaustaviti smrt neurona u mozgu. No, od pronalaska prvog lijeka koji djeluje na miševima do proizvodnje lijeka koji se može koristiti na ljudima obično treba proći više desetljeća, u onim slučajevima u kojima je to uopće moguće. Ipak, vjerujem da će ovo otkriće u povijesti medicine biti prekretnica potrage za lijekom protiv Alzheimera”, kaže profesor Roger Morris, šef odjela za kemiju na King’s Collegeu u Londonu.

 

Izvor: Index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: