Objavljeno: 29.12.2013 u 22:32 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Kupus kao lijek i zdrava hrana

Kupus je namirnica s velikim brojem hranjivih tvari. Posebno je bogat vitaminom C, fosforom i željezom. Sadrži i indol, tvar koja pomaže u borbi protiv raka.

Kupus-kao-lijek

Važno je znati da uvijek trebamo birati zelenije listove kupusa koji u usporedbi s onim bijelim, sadrže znatno više mineralnih soli. Iako je kupus na glasu kao teško probavljiva namirnica koja uzrokuje česte nadutosti, istina je zapravo da ova svojstva kupus dobiva kuhanjem.

Upravo se kuhanjem u vodi uništavaju elementi iz kupusa koji su zaduženi za dobro probavu. Zbog toga kupus uvijek jedite svjež, ili ga kuhajte na pari. Čaša soka od svježeg kupusa koja se uzima između obroka, pomaže u liječenju proljeva, upalnih bolesti crijeva i drugih probavnih tegoba.

Promuklost ćete jednostavno riješiti ukoliko u juhu od kuhanog nesoljenog kupusa dodati jedno žumance, dobro izmiješate i sve zajedno popijete.

Izvor: www.kakolijeciti.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: