Objavljeno: 29.12.2013 u 12:26 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Omiljena torta američkog juga

Jeste li čuli za tortu pod imenom Red velvet ili u našem slobodnom prevodu Crveni somot?

somot

Ovo je ultrapopularni kolač koji osim što je atraktivnog izgleda je veoma ukusan, topi se u ustima.

Ova torta je recept američkih južnjaka, a s vremenom je postala apsolutni hit u cijeloj državi pa i šire. Još 20-tih godina postala je zaštitnički znak hotela Astoria u Njujorku, a 50-ih i 60-ih godina postaje veoma popularna i u Kanadi.

Kažu da je njena prepoznatljiva crvena boja nastala slučajno, hemijskom reakcijom između kakaa i mlaćenice (buttermilck), a danas se za njenu boju koriste uglavnom jestive boje za kolače, a imamo i Red velvet mafine, kapkejkse i kolačiće…

Za ovu tortu potrebno vam je:crveni-somot

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1 kašika kakaa
  • 115 g maslaca
  • 300 g šećera
  • 240 ml Buttermilck/mlaćenice ili jogurta sa manje masnoće
  • 2 kašike crvene jestive boje za kolače
  • 1 kašika octa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Malo soli

 Krema

  • 360 ml slatke pavlake
  • 230 g svježeg sira
  • 230 g maskarpone/krem sira
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 115 g šećera u prahu

U jednoj posudi izmješajte suhe sastojke brašno, kakao, so… U drugoj izmješajte buttermilck (jogurt) sa jestivom bojom, a u trećoj pjenasto umutite maslac sa šećerom i ekstraktom od vanile, zatim dodajte jaja, jedno po jedno.

U maslac naizmjenično sipajte brašno i jogurt, te sve izmješajte da dobijete glatku smjesu.

U jednoj šolji sodu bikarbonu pomješajte sa octom pustite da se zapjeni pa dodajte tijestu i dobro promješajte

Ovu smjesu podijelite u dva jednaka kalupa i pecite 25 minuta na 175 stepeni Celzijusovih.

red-velvet-cake

Ohlađene biskvite stavite u zamrzivač na kratko da se stisnu pa ih, svaki, prerežite na pola.

Za kremu izlupajte slatku pavlaku u šlag, a u drugoj pomješajte svježi i krem sir sa šećerom, pa sve sjedinite u glatku kremu.

Između kora tortu bogato prmažite kremom pa na kraju cijelu tortu premažite kremom i ukrasite po želji.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: