Evo koje nas toplo piće čini sretnijim, zdravijim i spremnijim za mnoge dnevne zadatke
Redovno ispijanje tople čokolade ili kakaa prije spavanja, može spriječiti probleme s pamćenjem kod starijih osoba, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Ali, evo kako je kakao lijek i za druge puno teže bolesti.
Kakao sadrži visok nivo flavonola koji se nalaze i u čaju, grožđu, crnom vinu i jabukama. Riječ je o podgrupi dobro poznatih flavonoida, koji imaju izuzetno jaka antioksidativna svojstva i koji štite moždane ćelije od oštećenja. Istraživanje je pokazalo da osobe koje svakodnevno ispiju šoljicu kakaa ili vruće čokolade imaju bolju “radnu memoriju” te ostvaruju bolje rezultate u testovima rasuđivanja, piše u časopisu Hypertension.
Dodatna pogodnost je što je riječ o poslastici, kakao stimuliše proizvodnju endorfina, hormona sreće. Endorfin pomaže zdravlju arterija i štiti nas od krvožilnih bolesti, smanjuje krvni pritisak, povećava elasticitet žila, smanjuje rizik od srčanog udara i snižava holesterol. Nedavno istraživanje je pokazalo kako nas kakao može zaštititi od raka debelog crijeva.
Izvor: namirnice.ba