Objavljeno: 07.05.2014 u 9:00 | Hrana i piće, Zdravlje | Komentara:

Banane, smeđa riža, krompir i palenta saveznici su vitkosti

Ugljikohidrate se često nepravedno optužuje za stvaranje masnih naslaga i otvaranje apetita, no ako ih pametno biramo oni nam mogu pomoći u mršavljenju, Najbolji sastojak zdravih ugljikohidrata je otporni škrob. On nam pomaže da jedemo manje, potrošimo više kalorija, osjećamo više energije i stabiliziramo razine šećera u krvi, pokazuju istraživanja. Kako je otporni škrob namirnica koja se sporo probavlja jer odolijeva probavnim enzimima, idealan je za stvaranje duljeg osjećaja sitosti.

zasto-jesti-banane

Banane za sitost

To je tropsko voće jedan od najboljih izvora otpornog škroba, s time da zrele sadrže oko 4,7 grama, a one zelenije 12,5 grama otpornog škroba.

Jedna banana sadrži oko tri grama vlakna, zahvaljujući čemu nam one daju osjećaj sitosti. Banane sadrže i kemijski spoj triptofan koju mozak pretvara u serotonin, a koji popravlja raspoloženje.

Uz zob unesemo manje kalorija

Doručkujete li zobenu kašu, tijekom dana ćete pojesti manje nego inače, pokazuje talijanska studija. Odlična ideja i zdrava varijanta unosa zobi u organizam je zamjena pšeničnog brašna u kruhu i tjestenini onim zobenim.

Tko redovito jede grah teži manje

Gotovo polovica škroba koja se nalazi u grahu otporni je škrob, a osim toga grahorice sadrže oko 15 g vlakana po šalici, zbog čega osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti.

Ljudi koji redovito jedu grah u prosjeku teže manje i imaju uži struk od onih koji to ne čine, pokazala je kanadska studija na 1500 ljudi.

Uz krompir nema gladi

Osim otpornog škroba i vlakana, krompiri su bogat prirodan izvor proteinaze, prirodnog spoja koji potiče osjećaj sitosti i obuzdava apetit.

Veliki pečeni krompir sadrži oko 300 kalorija, a najbolja je opcija krompir peći u kori kako bi zadržao većinu zdravih sastojaka.

Šaka zdravlja u tanjuru palente

Kukuruzna krupica bogata je otpornim škrobom, ali i proteinima te sadrži vrlo malo kalorija. Vegetarijancima se preporučuje palenta sa sirevima i mliječnim proizvodima ili s umacima od soje jer time unose potrebne esencijalne i neesencijalne aminokiseline.

Integralni kruh uvijek je bolji

Kruh napravljen od raži, integralnog brašna ili sa sjemenkama ne samo da je zdravija opcija od kruha napravljenog s čistim pšeničnim brašnom, već i stvara dugotrajan osjećaj sitosti. Jedna je švedska studija pokazala kako ljudi koji jedu integralni kruh za doručak oko sat vremena kasnije osjećaju glad od onih koji jedu kruh od pšeničnog brašna.

Smeđa riža za stabilne razine šećera u krvi

Iako se kuha sporije od bijele riže, smeđa zadržava više zdravih sastojaka te se i sporije probavlja. Ljudi koji redovito jedu smeđu rižu imaju manje oscilacije u razini glukoze u krvi tijekom dana, zbog čega je ona idealan odabir za dijabetičare.

Izvor: www.24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: