Objavljeno: 31.03.2016 u 10:30 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Zašto treba čuvati mliječne zube svoje djece. Nevjerovatno otkriće!

Kada djeci ispadaju mliječni zubići, mnogi roditelji čine poseban ritual. Da obraduju dijete, zubić mijenjaju za novčić, i šalju ga zubnoj vili, jer sva djeca vole takvu zabavu. Odnosno, bacaju te zubiće, pise uspesnazena.com

dijete-mlijecni-zub

Ali, prema najnovijim naučnim istraživanjima, ispostavlja se da su mliječni zubi – vrijedan genetski materijal, koji može da se izbori sa različitim ozbiljnim oboljenjima.

Stvar je u tome, da mliječni zubi u sebi sadrže matične ćelije! Ove ćelije mogu regenerisati neurone, kosti i hrskavice, a takođe, i neke ćelije srčanog mišićnog tkiva.

Savremena nauka omogućava korišćenje ovih ćelija za oporavak organa u slučaju bolesti.

Posljednja naučna otkrića svjedoče o tome da je moguće izliječiti leukemiju, multiplinijelom i hodking bolest posredstvom korišćenja matičnih ćelija djeteta. Ranije su se ove bolesti liječile samo transplantacijom koštane srži ili drugog tkiva.

Da se sačuvaju matične ćelije, treba zamrznuti mliječni zub u toku 48 sati nakon ispadanja. U Americi i mnogim drugim zemljama postoje banke krvi i tkiva iz pupčane vrpce i banke matičnih ćelija u koje se može predati genetski materijal na čuvanje, još pri rođenju djeteta. Ako se dijete razboli, ono će biti bezbjedno – nove tehnologije će se pobrinuti o njegovom zdravlju.

Ali, ako ne postoje sredstva i mogućnosti korišćenja takvih banki, neophodno je samo zamrznuti mliječni zub djeteta, i čuvati ga. Ko zna, možda će to u budućnosti spasiti njegov život…

Izvor: uspesnazena.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: