Objavljeno: 31.03.2016 u 11:04 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Na svakih 9 kvadrata stavite ove biljke i ne brinite za rak: Čiste vazduh u roku od 24h!

Šta je zajedničko vašem stambenom prostoru i NASA-inom svemirskom brodu? Nažalost, odgovor bi mogao biti – loš kvalitet vazduha.

enterijer-naslovna

Zbog tog problema NASA je istraživala šta može učiniti da svojim astronautima poboljša kvalitetu vazduha tokom svemirskih putovanja. Odgovor je bio iznenađujuće jednostavan i povoljan – sobne biljke.

Na temelju sprovedenih istraživanja, NASA je preporučila da na svakih 9 kvadratnih metara stambenog prostora treba staviti biljku u tegli prečnika 15 cm.

Naime, biljke svojim lišćem upijaju štetne tvari iz vazduha i sprovode ih do korijenja, iskorišćavajući ih kao đubrivo, pa tako funkcioniše kao prirodni pročišćivači prostora.

Ova njihova funkcija odlično se može primjeniti u kućnim ili radnim uslovima.

Zbog današnjeg modernog načina života mnogi su primorani veći dio dana da borave u zatvorenom prostoru zbog posla, drugih obaveza, ali i manjka vremena za boravkom na otvorenom.

Međutim, svima je uvijek ljepše kada je taj vazduh čišći, a time i zdraviji. Okruženje bez dovoljno kiseonika zagušuje vaš organizam, čini nas umornima i bezvoljnima, a loše djeluje i na imunitet.

U današnje vrijeme okruženi smo i brojnim predmetima od kojih mnogi ispuštaju toksine koji mogu doprinijeti razvoju ozbiljnih bolesti.

Najučestaliji toksini u zatvorenim prostorima su:

Formaldehid – često prisutan u tepisima, iverici, izolacijskim pjenama, papiru, sredstvima za čišćenje, adhezivima i retardantima plamena.

Trikloretilen – prisutan u sredstvima za čišćenje, bojama i adhezivima

Benzen – prisutan u plastici, sintetici i deterdžentima

Svi ti štetni sastavi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju vazduh, prostor čine prijatnijim i ljepšim za boravak.

7 biljaka za pročišćavanje vašeg životnog prostora:

1. Mirni ljiljan – Spathiphyllum

Mirni ljiljan je divna biljka koja može poboljšati kvalitet vazduha u kući do 60%. Smanjuje nivo pora plijesni tako da ih apsorbira kroz listove i hrani njima svoje korijenje. U kupatilu može smanjiti pojavu vlage i upiti štetne pare od acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen.

Uz to ga krasi i bijeli cvet koji je izuzetno lijep za dekoraciju prostora. Mirni ljiljan nije zahtjevan za održavanje, traži indirektno svjetlo i vlažnu zemlju.

2. Zlatni puzavac – Epipremnum aureum

Zlatni puzavac izvrstan je čistač vazduha, ali može biti otrovan za kućne ljubimce, pa zato pripazite na to. S druge strane, ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer filtrira vazduh od benzena i formaldehida, koji su naprimjer prisutni u dimu cigarete.

Zbog jednostavnog održavanja, među popularnijim je sobnim biljkama. Traži jako malo brige. Zaliva se samo kada je zemlja suva, a idealno mjesto za držanje je na indirektnom svjetlu.

3. Kućna paprat – Nephrolepis exaltata

Kućna paprat zelena je biljka koja predstavlja prirodni ovlaživač vazduha i ima lijep izgled. Idealna je za one koji imaju problema sa suvom kožom i drugim pratećim tegobama hladnog vremena. Osim vlaženja vazduha, eliminiše i tragove formaldehida te većine drugih vrsta toksina. Kod održavanja bitno je držati kućnu paprat na osvijetljenom mjestu i obilno je zalivati.

4. Zeleni ljiljan – Chlorophytum comosum

Zeleni ljiljan je česta sobna biljka i jednostavna je za održavanje. U samo 2 dana može otkloniti čak 90% toksina iz vazduha. Lišće zelenog ljiljana raste vrlo brzo i pomaže u apsorbiranju štetnih supstanci poput plesni ili drugih alergena. Također uklanja i manje količine formaldehida i ugljenog monoksida iz okruženja. U jednom ispitivanju, soba ispunjena zelenim ljiljanima bila je pročišćena od ugljenog monoksida u roku od samo 24 sata.

5. Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata

Svekrvin jezik ili sanseverija noću proizvodi kiseonik zbog čega je idealna biljka za spavaću sobu. Podjednako mu pogoduju osvjetljena, kao i tamnija mjesta.

Predstavlja jeftin način za pročišćavanje vazduha. Posebno je pogodan za spavaće sobe u kojima je, inače, osjetljivo postavljati bilo kakve vrste biljaka, zato što većina njih, za razliku od sanseverije, noću uzima kiseonik iz vazduha. Također pročišćava i mnogo druge otrovne čestice iz okruženja.

6. Fikus gumijevac – Ficus elastica robusta

Ova biljka osvježava vazduh, uklanja štetna isparavanja u zraku i smanjuje štetne mikroorganizme u sobi. Njegova djelotvornost u pročišćivanju zraka poboljšava se s vremenom. Bakterije koje se nalaze u listovima fikusa, hrane se toksinima iz vazduha. Ovim procesom fikus emituje čisti zrak, a sa rastom same biljke njeni mikroorganizam se množi i ona tako postaje efikasnija u daljnjem pročišćivanju okruženja.

Ako ste alergični na lateks, pažljivo rukujte s fikusom!

7. Hrizantema – Chrysanthemum

Hrizantema je posebno atraktivna biljka, djelotvorna u uklanjanju štetnih organskih spojeva (VOC spojeva), naročito benzena koji se povezuje s rakom. Mnogi duvanski proizvodi sadrže visoke nivoe benzena zbog čega je ova biljka korisna u kućama pušača.

Izvor: alternativa-za-vas.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: