Objavljeno: 07.06.2015 u 22:27 | Hrana i piće, Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

ZABLUDA O DIJETALNIM SLATKIŠIMA: Jeo je ‘zdravu’ hranu punu šećera, i evo šta mu se dogodilo

Australijski reditelj i glumac Dejmon Game 60 dana hranio se “zdravom” hranom s niskim udjelom masti, ali velikim udjelom šećera, a rezultati su i više nego šokantni.

secer-zabluda-o-slatkisima

Nakon samo tri nedelje, počeo je da se osjeća užasno, sve vrijeme bio je letargičan i vrlo nervozan. Posjeta doktoru potvrdila je najgore – dijagnostifikovana mu je masna jetra.

Nisam pio gazirana pića, jeo čokoladu, sladoled ill slatkiše. Sav šećer koji sam unosio dolazio je iz tzv. zdrave hrane, niskokaloričnih jogurta, pločica žitnih pahuljica, voćnih sokova, sportskih pića. Onih stvari koje roditelji daju djeci misleći da rade dobro – kaže Game.

Game je dobio 10 centimetara sala oko struka, a njegova mentalna funkcija opisana je kao “nestabilna”. Takođe je otkrio kako nikako nije mogao da se najede ove hrane.

Dnevno je unosio i do 40 kašičica šećera, malo više nego što unosi prosječan tinejdžer. Poređenja radi, maksimalna dnevna preporuka unosa šećera je 9 kašičica za muškarce i 6 za žene.

Za doručak bi pojeo niskokalorični jogurt, žitarice i sok od jabuke – to je 20 kašičica šećera.

Ne kažem da bi ljudi trebalo da prestanu da jedu šećer, već samo da budu svjesni. Šećer je u 80 posto sve prerađene hrane. Ako ga uklonimo, to je prvi korak prema promjeni – kaže Game.

Izvor: 24sata.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: