SAVRŠENA POSLASTICA UZ KAFU: Engleski voćni kolač
Ukoliko ste se navikli da se svako jutro budite uz dobro svima poznati ritual ispijanja kafe ili možda čaja, da bi vam taj ugođaj bio još ljepši i kompletniji, donosimo vam fenomenalni recept za mirisni kolač koji je odlična poslastica uz kafu ili čaj.
Sastojci:
- 150 g suvog grožđa
- 50 g kandirane kore od pomorandže
- 50 g kandirane kore od limuna
- 4 jajeta
- 30 g đumbira
- 250 g putera
- 230 g šećera
- po malo mljevenog đumbira, muskata i karanfilića
- so, rendana kora od limuna,
- 250 g brašna
- 2 kašike praška za pecivo
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
1. U jednu činiju usuti suvo grožđe, sitno sjeckane kandirane kore od pomorandže i limuna i sitno sjeckani đumbir. Poklopiti i ostaviti da miruje oko jedan sat. Zagrijati rernu na 175 stepeni.
2. Odvojiti žumanca od bjelanaca. Pjenasto umutiti puter, šećer i žumanca. Dodati tome mljevene začine, so i koru od limuna. Mikserom čvrsto umutiti bjelanca. Izmješati brašno sa praškom za pecivo i dodati masi u kojoj ima putera. Na kraju dodati ulupana bjelanca. Usuti tijesto u kalup (30 cm) obložen peki papirom, poravnati ga odozgo i peći oko 50–60 minuta. Nakon toga ostaviti kolač da se malo prohladi, a zatim izručiti na kuhinjsku rešetku da se hladi. Treba da se ohladi potpuno.
3. Neposredno prije serviranja posuti kolač šećerom u prahu i po želji ga ukrasiti kandiranim voćem.
Izvor: stvarukusa.rs