Objavljeno: 19.08.2014 u 19:58 | Lifestyle, Savjetnik | Komentara:

PROVJERENO: Evo kako ukloniti masne fleke sa kuhinjskih krpa

Brže od svega, u kuhinji se prljaju kuhinjske krpe. Čak i ako ih mjenjate svaki dan, sa vremenom, oprati ih, postaje sve teže – deterdženti i pranje u veš mašini ne pomažu. Zato se mnoge domaćice pitaju: Kako oprati kuhinjske krpe kod kuće, a pri tome ne izlizati ruke od žuljeva.

prljave-krpe

Žene starije generacije treba da se sjećaju kako je kuhinja sijala od čistoće kod njihovih mama i baka. Ali, u to vrijeme, nisu postojale veš mašine, ni taj arsenal sredstava, koji mi koristimo sada. Ipak, one su uvijek pronalazile način kako oprati masne i flekave kuhinjske krpe. Zato treba obratiti pažnju ne samo na savremena sredstva za izbjeljvanje, nego i na testirana vremenom, domaća sredstva.

Peremo kuhinjske krpe bez iskuvavanja. Kako?

Efikasan način, koji ne zahtjeva iskuvavanja – natapanje kuhinjskih krpa prije pranja.

prljave-krpe2

SO

Napunite u lavor prohladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 supenih kašika soli. Promješajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Aku su jako prljave – neka prenoće, ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena. Poslije ih operite na uobičajeni način. Kao rezultat, krpe će biti još čistije, nego poslije otkuvavanja sa dodatkom izbjeljivača.

SODA

Soda je takođe dobar pomoćnik u otklanjanju masnih fleka sa kuhinjskih krpa. Možete pripremiti rastvor tople vode sa dodatkom sode, a možete i iskuvati krpe u ovom rastvoru (5 kašika na 5 litara vode). Čak i ako fleke ostanu, one će nestati poslije posljednjeg pranja u veš mašini nakon iskuvavanja.

DETERDŽENT ZA SUDOVE

Na sličan način kuninjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za sudove. Uzmite malo sredstva za pranje sudova, stavite u toplu vodu i potopite prljave suve krpe u tom rastvoru na 15-20 minuta. Nakon toga ih slobodno operite praškom u veš mašini na uobičajeni način. Na ovaj način efikasno se eliminišu masne fleka sa kuhinjskih krpa.

Želim da podjelim sa vama još jedan način pranja kuhinjskih krpa, koji i sama često koristim. Možda neko i zna, ali u svakom slučaju koristan je i veoma efikasan.

U 10 litara veoma vrele vode rastvoriti 2 supene kašike suncokretovog ulja, 2 supene kašike bilo kojeg izbjeljivača u prahu ili 4 supene kašike tečnog (koristim Ace) i nepunu 1 čašu deterdženta za pranje veša. U ovaj rastvor stavite suve prljave krpe i ostavite ih do potpunog ohlađenja vode. Poslije ostaje samo da isperite. Ne znam kakvi se hemijski procesi tamo odvijaju, ali fleke od kafe, čaja, masne fleke i prljavština nestaju.

prljave-krpe3

SIRĆE

Ako se na vašim krpama pojavila buđ, treba ih oprati na uobičajeni način, ali poslije toga isprati u rastvoru vode i sirćeta. Ne brinite za boju, sirće je bezopasno. Naravno, ako ne ostavljate na duže vrijeme krpe u ovom rastvoru.

Izvor: uspesnazena.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: