Objavljeno: 09.03.2014 u 16:22 | Lifestyle | Komentara:

Prirodni trikovi: Zubna pasta uklanja stare mrlje s posuđa, a ocat čisti kupaonu

Proljeće je odlično vrijeme za temeljito čišćenje kad na vidjelo dana iznosimo i čistimo predmete koje inače zaobilazimo i zanemarujemo. Sad je prilika da skinete i operete presvlake na madracima, ako ih imate, ili površinu madraca prebrišite krpom namočenom u vrućoj vodi. Madraci su magneti za privlačenje prašine i grinja, koje ćete tako ukloniti. Kante za smeće su često zanemarene u redovitom, rutinskom čišćenju, a u njima trunu ostaci bačene hrane što je pogodno za razvoj bakterija.

cisenje-kupaonice-savjeti

Operite kantu dobro deterdžentom i osušite ili za njezino čišćenje iskoristite alkoholni ocat. Zamrznite ocat u posudici za led, izmrvite potom u kantu pa istrljajte krpom kako biste uklonili nečistoću i miris. Zavjesa na kadi ili tušu u kupaonici također s vremenom postaje leglo gljivica i bakterija. Nakon nekog vremena obično požuti i dobije smećkaste mrlje pa je treba skinuti i oprati, a ocat će poslužiti kao odlično sredstvo za dezinfekciju.

Neka istraživanja pokazuju da na kuhinjskoj dasci za rezanje ima više bakterija od daske za WC. Kuhinjsku dasku perite redovito u perilici za suđe ili je poprskajte octom, ostavite tako da prenoći i ujutro isperite. Možete je i prebrisati tkaninom namočenom u alkohol ili je staviti trideset sekundi u mikrovalnu pećnicu.

Alkoholni ocat možete iskoristiti i za pranje prozora. U litru vode ubacite žlicu deterdženta i 80 mililitara octa. Namočite spužvu u otopinu i njome dobro navlažite prozore. Ostavite da djeluje pet minuta pa potom obrišite krpom. Ocat će dodatno osvježiti i školjku za WC. Napunite bocu s raspršivačem alkoholnim octom te poprskajte po unutarnjem dijelu školjke i dasci. Pospite zahod i s malo sode bikarbone te ostavite da djeluje 15 minuta pa dobro iščetkajte i temeljito isperite.

Namještaj se briše vunenom krpom

Prašinu s namještaja odlično ćete skinuti vunenom krpom, koju možete i sami napraviti od ostataka vunene odjeće. Trljanjem vune o površinu nastaje statički elektricitet pa će krpa na sebe privući prašinu te će namještaj ostati čist i gladak. Tako ćete namještaj efikasno očistiti i bez korištenja raznih sprejeva.

Soda bikarbona i ocat čiste odvode

Kemijska sredstva za čišćenje odvodnih cijevi u domu izuzetno su korozivna te imaju toksične kiseline koje mogu oštetiti cijevi, ali i kožu. Umjesto toga jedanput na tjedan isperite cijevi prirodnim sredstvima. Ubacite u cijev prstohvat sode bikarbone, ulijte oko pola šalice octa, ostavite da stoji pola sata pa isperite vodom.

Zubna pasta uklanja stare mrlje s posuđa

Pribor za jelo nakon nekog vremena dobije mrlje od vode ili potamni pa ga treba povremeno ispolirati. Umjesto gotovih sredstava možete iskoristiti i običnu zubnu pastu. Istisnite pastu na vrh prsta te njome dobro istrljajte žlice, vilice i noževe. Isperite pribor toplom vodom pa ispolirajte mekanom krpicom.

Čistite redom 

Kako ne biste oprali pod i zatim ga zaprašili brišući luster. Počnite od stropa i zidova, zatim prijeđite na prozore i namještaj pa tek onda prebrišite podove.

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: