Objavljeno: 04.03.2014 u 10:40 | Hrana i piće, Lifestyle | Komentara:

Zašto treba redovno piti jogurt

zasto-treba-redovno-piti-jogurt

Skoro svi u svijetu znaju da je jogurt zdrava namirnica koju je potrebno konzumirati zbog opšte dobrobiti. Ali, da li ste znali da ovaj božanstveni napitak ima brojne zdravstvene prednosti koje drže pojedine bolesti podalje od vašeg organizma?

  • Jogurt je bogat izvor kalcijuma, fosfora i vitamina D. Kao rezultat toga, on pomaže u sprečavanju osteoporoze. Zapravo, osobama koje već imaju osteoporozu preporučuje se da konzumiraju jogurt na dnevnoj bazi.
  • Jogurt sadrži bakterijske kulture koje su pogodne za zdravlje debelog crijeva. Osim toga, njegovo redovno konzumiranje pomaže u sprečavanju raka debelog crijeva.
  • Ovaj napitak, obzirom da sadrži bakterijske kulture, pomaže da se uklone toksični mikroorganizmi iz vašeg probavnog trakta. Drugim riječima, jogurt pospješuje probavu. Veoma je koristan svima koji pate od zatvora, probavnih smetnji i crijevnih infekcija.
  • Žive kulture u jogurtu pospješuju rast i razvoj bijelih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcija. Kao rezultat, osobe koje redovno konzumiraju jogurt imaju i veći nivo imuniteta. Drugim riječima, jogurt može da poboljša vašu moć otpora protiv uobičajenih bolesti, kao što su prehlada, sindrom iritabilnog kolona itd.
  • Jogurt ima sposobnost da snizi nivo lošeg holesterola, jer njegove aktivne kulture mogu da apsorbuju nivo holesterola i da ga održavanju na zdravom nivou. To znači da je jogurt blagodat za osobe koje pate od srčanih oboljenja.
  • Manjak kalcijuma i vitamina D može biti uzrok povišenog krvnog pritiska. Jogurt, kao bogat izvor istih, preporučuje se osobama koje moraju da održavaju visok krvni pritisak pod kontrolom.
  • Žive kulture u jogurtu imaju sposobnost da se nose sa raznim vrstama infekcija. Njegovo redovno konzumiranje može spriječiti vaginalne, gljivične i crijevne infekcije. Ukratko, jogurt je idealna namirnica za osobe svih starosnih dobi.
  • Ako ste isprobali sve moguće načine da se riješite suvišnih kilograma, ali na kraju niste uspjeli, trebalo bi da što češće konzumirate jogurt. Jogurt smanjuje osjećaj gladi te daje osjećaj sitosti.

Izvor: minimagazin.info

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: