Objavljeno: 17.08.2014 u 11:40 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Ove lijekove pod hitno izbacite iz vašeg doma!

Acetaminophen, poznat kao paracetamol koji se nalazi u sastavu mnogih lijekova, ponajviše onih protiv gripe i visoke temperature nedavno se našao pod istragom.

kapsule-tablete-lijekovi-ilustracija

Posljednje studije pokazuju da ovaj popularan lijek znatno povećava rizik od astme i ekcema kod djece. I djeca koja su paracetamol koristila svega jednom godišnje imala su značajno povećani rizik od astme, što pokazuje da čak i male količine mogu stvoriti ozbiljne probleme disajnih puteva.

Prema izvještaju objavljenom u American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, djeca koja su konzumirala paracetamol samo jednom mjesečno imala su dvostruko veći postotak astme od onih koji taj lijek nisu uzimali.

I djeca koja su paracetamol koristila svega jednom godišnje imala su značajno povećani rizik od astme, što pokazuje da čak i male količine mogu stvoriti ozbiljne probleme disajnih puteva. U ispitivanju su učestvovala djeca iz cijelog svijeta u dobi od 13 i 14 godina, i to njih čak trista hiljada.

Lijekovi na bazi paracetamola:

efferalgan

caffetin

coldrex

daleron

fervex

grippostad

kofan

lekadol

lupocet

maxflu

panadol

paracetamol Jadran sirup

plicet

rhinostop

solpadeine

Izvor: kolektiv.me

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: