Objavljeno: 20.12.2017 u 13:48 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Nekoliko mjeseci prije srčanog udara – pojavljuju se ove stvari

Početni znaci srčane bolesti očituju se kao stezajuća bol u prsima i osjećaj nedostatka zraka nakon tjelesnog napora ili nakon što se iznervirate. Može se javiti i tjeskoba.

srcani-napad (1)

To stanje naziva se angina pektoris i nije životno opasno, kaže dr. sc. Marijan Kirin, Pročelnik Zavoda za hitnu i intenzivnu medicinu Klinike za unutarnje bolesti u KB-u Dubrava.

Bol povezana s anginom pectoris može se povremeno javljati mjesecima prije infarkta. Obično traje do 10-ak minuta i u mirovanju prestaje. Iako to nije hitno i opasno stanje, svakako se treba javiti liječniku, jer može biti znak suženja krvnih žila, a rano otkrivanje problema može pomoći da se prevenira infarkt.

- Najčešći uzrok suženju koronarnih arterija, zbog kojeg dolazi do infarkta, je ateroskleroza, odnosno zadebljanje koje se izbočuje u unutrašnjosti krvne žile. Važno je znati da taj proces može započeti rano, između 10. i 20. godine. Već između 20. i 30. godine jasno je izražen, ali ne ometa značajno protok krvi. Znakovi i simptomi promjena javljaju se najčešće između 40. i 50. godine, iako se mogu javiti i ranije – pojašnjava naš sugovornik.

Dvadesete godine

Organizirajte kvalitetnu prehranu – To podrazumijeva prehranu s niskim udjelom zasićenih masnoća, trans masti, šećera i natrija (soli) te niskim glikemijskim indeksom. Jedite puno voća i povrća, cjelovitih žitarica bogatih vlaknima, ribu (po mogućnosti masnu ribu, barem dva puta tjedno). Birajte nemasno bijelo meso i manje masne mliječne proizvode.

Budite fizički aktivni – Organizirajte svoje vrijeme tako da imate vremena barem za 15 minuta aerobnih vježbi na dan, uz dodatnih 30-ak minuta hodanja. Uz to, pokušajte dva puta tjedno organizirano vježbati jogu, aerobik ili izaberite neku sličnu aktivnost u kojoj se aktiviraju i jačaju mišići cijelog tijela. To može biti i ples. Djeca bi se trebala kretati kroz igru i vježbanje najmanje sat vremena dnevno.

Nemojte početi/prestanite puštiti – Najčešći čimbenik rizika za koronarnu bolest srca je pušenje cigareta (93,7 posto), a više od 50 posto bolesnika s akutnim infarktom miokarda su pušači.

Tridesete godine

Raspitajte se o naslijeđu – Provjerite je li netko u vašoj obitelji imao kardiovaskularnih problema te imate li bliskih rođaka koji su proživjeli infarkt ili umrli od posljedica infarkta. Ako je tako, započnite s redovitim sistematskim pregledima i prije, odnosno barem od 40. godine.

Četrdesete godine

Pazite na težinu – Četrdesete su razdoblje kad naš metabolizam usporava pa planirajte prehranu tako da nosite sa sobom na posao zdravi i lagani ručak te zdravi međuobrok, upišite se na tečaj plesa ili na neko redovito vježbanje kako se ne biste ulijenili i večeri provodili na kauču.

Redovito kontrolirajte šećer u krvi B – Ta bi pretraga sad trebala postati dio redovitog godišnjeg pregleda. Ako su vrijednosti šećera povišene i češće, treba dodatno prilagoditi prehranu i još više paziti na to da se krećete.

Ne šalite se oko hrkanja – Jedna od pet odraslih osoba ima blagu ili težu apneju tijekom spavanja, što je stanje koje uzrokuje prekide u disanju. Ako se ne liječi pravilno, apneja može pridonijeti visokom krvnom tlaku, srčanim bolestima i moždanom udaru.

Pedesete godine

Informirajte se o simptomima infarkta – Naučite kako prepoznati simptome infarkta i reagirati, jer vam to može spasiti život, ili možete biti u situaciji da životnom partneru spasite život.

Redovito kontrolirajte tlak i masnoće – Obavite te kontrole barem jednom godišnje, a po potrebi i češće. Ako imate povišen tlak, dobro je imati tlakomjer kod kuće kako biste mogli provjeriti tlak kad se osjećate loše.

Proučite prirodne lijekove – Informirajte se o tome koji su čajevi korisni za sniženje krvnog tlaka, masnoća i šećera u krvi te za održavanje zdravlja žila.

Nastavak na sljedećoj strnici…

Sljedeća stranica

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: