Objavljeno: 05.09.2016 u 12:14 | Lifestyle, Ljubav i Sex | Komentara:

Moj otac se zabavlja sa ženom mojih godina: Desio se šok, a zatim i veliki PREOKRET!

Nedavno me je otac pozvao sa drugog kraja svijeta da mi kaže da ima djevojku. Bila je 30 godina mlađa od njega – gotovo mojih godina.

stariji-covjek-djevojka

Foto: Ilustracija

Moj otac nikada nije bio tipična očinska fugura. Ima prijatelje na svim stranama svijeta, u svakom trenutku negdje leti, samo bi se sa aerodroma javio da se kratko pozdravi. Leluja od posla do posla, bez objašnjena zašto je do promjene došlo, stalno se zadesi u nekim nevjerovatnim okolnostima. Čas je na brodu, uz zvuke salse, čas igra tenis sa šampionima.

Sve to čini ga jedinstvenim i zanimljivim. Ali ponekad je teško održati korak s njegovim životnim promjenama iz minuta u minut. Tako, ne samo da sam morala da se prilagodim činjenici da mu je nova djevojka dvostruko mlađa od njega, već i novosti da se zajedno sele u Tajland. S druge strane, moj brak se završio vrlo dramatično i iznenadno, te nisam baš bila u raspoloženju da se potpuno stopim s njegovom romantičnom fantazijom.

– Zaljubljen sam – rekao je zaneseno s druge strane žice, kao tinejdžerka do ušiju zatreskana. – Nisam se ovako osjećao, o bože, ne znam otkad!

Ali ona je toliko mlađa od tebe – zaključila sam još jednom. Nisi primjetio tu vremensku pukotinu između vas?

Jeste, rekao je, ali nije mu smetalo. – Iscrpljen sam, priznao je, ali nisam se osjećao tako živo godinama.

Zna li ona da ti nisi milioner – nastavljala sam. Ovo ga je navelo da se zakikoće od srca. Ako ga je iskorištavala, to nije bilo zbog malo novca koji je imao. Pokušala sam iz drugog ugla. – Da li zaista želiš da se preseliš u Tajland? To djeluje kao luda ideja, čak i za tebe. Rekao je da žudi za tropskim krajevima.

Od kako ju je sreo, kaže, život mu se promjenio. Među njima vlada ogromna hemija, a mogu da pričaju o čemu požele. Zbog nje je nasmijan, pametna je, kaže, stalni mu je izazov.

Bila sam skeptična.

Pre više od decenije, on i moja majka su prošli kroz ne baš slavan razvod. Bili su ludo zaljubljeni godinama, a onda se njihov brak završio svađama zbog novca. Bio je zaljubljen u moju majku i poslije rastanka, ali problemi su mnogo uticali na nju i prva je odustala.

Nije bio sposoban (ili nije želio) da počne ozbiljnu vezu. Povjerio mi se da ni najmanje nije zainteresovan da se ponovo zaljubi. To je, poslije svega, bio njegov drugi razvod. Nije više želio da se obavezuje na duže staze. Želio je da se posveti sebi. Da putuje, večera kada i gdje poželi, da nosi staru odjeću oko kuće. Poslije nekoliko godina ovakvog života shvatio je da više nikada ne želi da živi sa ženom. Ponosno je objavio da će dovijeka biti neženja.

Zabrinula sam se za njega. Zamislila sam ga kako sam stari. Ali kako je vrijeme prolazilo, shvatila sam da napreduje i tako sam, čak me je inspirisao. Dok sam se u svojim 20-im, poslije još jedne neuspješne veze osjećala odbačeno, on je bio tu da mi pokaže da osoba živjeći sama može da uživa u slobodi i životu. Divila sam se njegovoj nezavisnosti. Učio me je da se koncentrišem na svoje potrebe, da pomalo sebičan život može biti dobrovoljan i oslobađajući izbor.

Ubrzo nakon što su počeli da se zabavljaju, nova djevojka mog oca morala je da se vrati u Tajland, bez njega. Uprkos okeanima koji su ih dijelili, održavali su svoju vezu. Često su bili na Skajpu, odlazili jedno drugome, a on je o njoj nastavio sve vrijeme da priča sa istom zanesenošću. Kada sam ga pitala da li je voli istim intenzitetom kao i prije, rekao mi je da. I dalje ne znam da li će to potrajati, ali pustila sam ga da živi svoj život kao kada roditelj pušta svog tinejdžera da pravi iste greške kao on nekada.

Ali došla sam do zaključka da najbolja stvar u vezi sa mojim ocem nije u njegovim hirovima nego u vjerovanju u ljubav. U ljubav prema životu, ljudima, sebi samome. U ljubav tamo gdje se ne očekuje. Čak i onu koja je prema opštim mjerilima nepogodna.

I sada, on je za mene sasvim nov vid inspiracije.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: