Objavljeno: 01.02.2015 u 12:52 | Ideje i Savjeti, Lifestyle, Moj Dom | Komentara:

Kako ukloniti ogrebotine na drvenom namještaju

Ogrebotine na drvenom namještaju, podu ili vratima su rasprostranjena pojava, sa kojom se suočavaju u skoro svakoj kući. U većini slučajeva ogrebotine se mogu odstraniti uz pomoć sredstava koje posjeduje svako domaćinstvo.

Naravno, teško se možemo u potpunosti osloboditi većih ogrebotina, ali načiniti ih manje vidljivim je prilično jednostavno.

Evo nekoliko korisnih metoda za uklanjanje ogrebotina sa drvenog namještaja:

1. Koristimo orahe

ogrebotine-na-drvetu (1)

Običan orah je jednostavno, a istovremeno i efikasno rješenje za postojeće ogrebotine na drvenom namještaju i podu. Orah treba očistiti i utrljati ga na oštećena mjesta. Nema potrebe da pritiskate jako, prilikom utrljavanja, glavni zadatak – popuniti trag ogrebotine uljima koje sadrži orah. Nakon sušenja, ogrebotine će postati malo primjetne.

ogrebotine-na-drvetu (2)

2. Mješavina maslinovog ulja i sirćeta

ogrebotine-na-drvetu (3)

Ova mješavina se lako priprema u kućnim uslovima. Biće potrebno 1/4 šolje 9%-og alkoholnog sirćeta i 3/4 šolje maslinovog ulja. Pripremljenim rastvorom treba prebrisati dio sa ogrebotinama, i na suvo obrisati čistom krpom.

ogrebotine-na-drvetu (4)

3. Bojimo ogerebotine jodom

ogrebotine-na-drvetu (5)

Ako je namještaj tamne boje, najlakši i najbrži način – premazati ogrebotine povidon jodom. U zavisnosti od veličine ogrebotina, treba uzeti štapić za uši ili staru četkicu za zube, umočiti u jod i tretirati oštećenu površinu.

4. Majonez

ogrebotine-na-drvetu (6)

Izvor: uspesnazena.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: