Objavljeno: 31.12.2014 u 9:40 | Ideje i Savjeti, Lifestyle | Komentara:

Kako liječiti urasli nokat na nozi u kućnim uslovima!

Urasli nokat je hronično oboljenje kod kojeg iz različitih razloga dolazi do urastanja jedne, ili obje bočne ivice noktne ploče u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.

urali-nokat-lijecenje-mKako piše portal uspesnazena.com postoje različite metode konzervativnog i hirurškog liječenja ove bolesti, ali u ranim fazama, prije nastajućih komplikacija, liječenje uraslih noktiju može se sprovesti u kućnim uslovima.

Da bi liječenje bilo uspješno, logično je da treba obezbjediti pravilan rast nokta, koji neće iritirati okolno meko tkivo prsta. Za to treba odraditi sljedeću proceduru:

1. Napravite toplu kupku za stopala, da rasparite kožu i nokte. Možete je napraviti sa sodom ; 2-3 supene kašike sode bikarbone na 5 litara vode sa dodatkom soli, ili kupku sa hipermanganom (kalijum permanganat). Temperatura vode ne više od 37 stepeni.Pariti noge 15-20 minuta.

2. Zatim pokušajte da odvojite ćošak uraslog nokta. Da biste olakšali ovu bolnu proceduru, uzmite komad flastera i jednom stranom zalijepite ga dobro na bočnu stranu prsta pored uraslog nokta, povucite ga u stranu i zafiksirajte na unutrašnju površinu nokta. Tako će ćošak bolnog nokta postati pristupačniji.

urali-nokat-lijecenje-2

3. Podignite kraj nokta uz pomoć manjeg štapića i pokušajte lagano utisnuti komadić vate ili gaze između nokta i mekog tkiva. Najbolje je da komadić vate prethodno umočite u jod, antibakterijsku mast ili čudo-melem.

urali-nokat-lijecenje-3

4. Odgore stavite gazu, tretiranu istim sredstvom, i umotajte prst zavojem.

5. Za 24 časa ponoviti proceduru. Vatu, gazu i zavoj promjeniti.

6. Ponavljati 12-14 dana.

Postepeno, nokat će se podizati iznad mekog tkiva i polako će izaći iz njega.

urali-nokat-lijecenje

Ako prvih dana ne uspijete staviti komadić vate ispod nokta, stavite je na bočnu stranu prsta sa uraslim noktom, i obilno mažite antiseptičkim omekšavajućim sredstvom – listom aloe ili smjesom meda i luka (1 kašiku meda pomješati sa srednjom izrendanom glavicom luka). Uveče staviti na prst i zaviti, a ujutro oprati i probati podići nokat.

Važno je omekšati meko tkivo i svakodnevno mjenjati vatu (između tkiva i nokta). Nokat će rasti samo u visinu. Nakon postizanja efekta, isturpijajte oštre ćoškove(uglove) oslobođenog nokta.

Ubuduće, ne zaboravite pravilno raditi pedikir.

urali-nokat-lijecenje-4

Nije dozvoljeno samoliječenje uraslog nokta u kućnim uslovima, a pogotovu parenje stopala ako postoje znaci gnojnog zapaljenja mekog tkiva. U ovom slučaju obavezno potražite pomoć ljekara.

Izvor: uspesnazena.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: