Objavljeno: 09.08.2014 u 23:48 | Lifestyle, Moj Dom, Savjetnik | Komentara:

Kako da očistite odvod bez upotrebe hemikalija

Ako primjetite da vam voda slabije otiče iz sudopere, problem možete riješiti i pomoću namirnica i preparata koje već imate u kući. Za čišćenje odvoda sudopere vam nisu potrebne opasne hemikalije neprijatnog mirisa.

ocistiti-odvode-bez-hemikalija

Kvasac

Dva paketića živog kvasca će riješiti problem. Samo pustite kvasac da teče niz odvod, sačekajte malo, sipajte i malo soli, a onda za tim sipajte čašu vrele vode. Sačekajte 45 minuta, pa sipajte još jednu čašu vrele vode.

Soda bikarbona i sirće

Ova mješavina dovodi do hemijske reakcije koju možete iskoristiti da očistite odvod. Odnos sode bikarbone prema sirćetu treba da bude 1:2. Kad sipate ovo u odvod, početi će da šišti, sačekajte 10ak minuta, pa isperite vrelom vodom. Ako voda i dalje ne otiče normalno, ponovite cijeli proces.

Tečnost za sudove

Odvod u kuhinji vam vjerovatno stvara problem zbog masti koja se nagomilala negde niz cijevi, a tečnost za sudove je napravljena da uklanja masnoće. Sipajte dosta tečnosti u odvod, a za njom sipajte dosta ključale vode.

Sok od limuna i soda bikarbona

Nakon ovoga će vam odvod biti funkcionalan i mirisan, a pritom je rješenje mnogo zdravije po vas od hemikalija koje se inače koriste za čšćenje odvoda. Odnos limuna i sode neka bude pola-pola, sipajte je u odvod, i pustite par minuta da pjeni prije nego što isperete vrelom vodom.

Izvor: stvarukusa.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: