Objavljeno: 23.04.2014 u 15:56 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Zdrave krofnice iz kalupa

krofnice-sa-borovnicama

Zahvaljujući kalupima za krofne, ova slastica više ne mora da bude uvrštena među ekstra kalorične bombe. Donosimo recept za zdravije krofnice.

Na zanimljivom blogu ItBakesMeHappy pronašli smo uputstvo i fotografije. Kalupe za krofne možete pronaći u prodaji u većim marketima.

Sastojci:krofnice-sa-borovnicama1

  • 2 kašike meda
  • 2 kašike pirea od jabuka
  • 1/4 šolje (250 ml) šećera
  • 1 veće jaje
  • 1/4 šolje limunovog soka
  • 1/4 šolje + 2 kašike mlijeka
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • 1/8 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 1/3 šolje brašna
  • 1/2 šolje borovnica
  • Za glazuru: 2 kašike šećera u prahu i 3/4 kašičice limunovog soka

Zagrijte rernu na 220C, pa nauljite kalup za krofne i ostavite sa strane. U manjoj posudi pomiješajte med, pire od jabuka, šećer, jaje, mlijeko i limunov sok. U drugoj, malo većoj, posudi izmješajte suhe sastojke i dodajte im tečnu mješavinu. Sve dobro izmješajte dok smjesa ne postane kompaktna. U svaki kalup stavite 3 do 4 borovnice i zalijte smjesom. Pecite sve 10-minuta dok ne porumene. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi oko 5 minuta.

Umutite šećer u prahu i limun, pa sa tom smjesom prelijte krofnice, koje ste izvadili iz kalupa na tanjiriće.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: