Objavljeno: 18.11.2013 u 21:14 | Hrana i piće | Komentara:

Zasto treba jesti banane?

 

zasto-jesti-banane

Banane su niskokaloricne, lako se nose i dolaze u savrsenom biorazgradivom pakovanju, ali to nisu jedini razlozi zbog kojih se trebaju jesti.

Banane su dobar izvor vitamina B6 i C, imaju znatnu kolicinu magnezijuma i bogate su kalijumom – jedna banana sadrzi 450 mg kalijuma, sto je jedna petina preporucene kolicine za odrasle.

Osim toga, banane

  1. Jacaju sluzokozu zeluca i ublazavaju probleme izazvane losom probavom
  2. Normalizuju krvni pritisak i stite protiv arterioskleroze i bolesti srca
  3. Jacaju kosti.

Banana broji oko 100 kalorija, savrseno je pakovana u pojedinacne porcije i moze se jesti kao zdrava uzina bilo gdje i u bilo koje doba dana. Prirodno zasladjene, dobar su dodatak cerealijama,  kolacima i  desertima, i nezaobilazan sastojak sejkova.

Jednostavan nacin da spremite ukusnu i zdravu poslasticu bukvalno za jedan minut: ogulite bananu i isijecite je na kolutove, pospite cimetom i zalijte medom. Super brzo i super zdravo!

Treba zapamtiti da banane imaju prilicno visok glikemijski indeks (GI), pa se dijabeticarima preporucuje da voce sa nizim GI, kao sto su visnje, grejpfrut, kajsije, jabuke, jedu cesce nego banane.

Izvor: Prirodna medicina

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: