Objavljeno: 29.11.2013 u 17:37 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Recept za odlične domaće bosanske somune je tu, evo šta i kako trebate

Bosanski somon, ili dalje od Sarajeva poznatiji samo kao lepina, je moranje uz ćevape … odnosno ćevapi bez somuna ne idu, ali somun može bez ćevapa. Sa kajmakom i sirom, sa piletinom, sa slatkim namazima i slično. Kako da napravite uvijek odlične domaće somune saznajte u nastavku!

bosanske-lepine-somuni

Sastojci:

- 1 kg brašna
- 2 supene kašike kvasca
- 250 ml mlijeka
- 1 supena kašika šećera
- 1 čajna kašika soli

Priprema:

Kvasac pomiješati sa šećerom i uz malo toplog mlijeka staviti da uskvasa. Brašno i so prosijati, dodati kvasac i sa preostalim mlijekom i vodom zakuhati tijesto. Dobro umijesiti rukama, uvijek povlačeći rukom sa vanjske strane tijesta ka unutrašnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano tijesto. Ostaviti tijesto da naraste duplo, a zatim prekuhati, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata.

Na dobro pobrašnjenu povrsinu tijesto polagano staviti i bez prekuhavanja podijeliti na 6 dijelova. Rukom zatim lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo-krajeve somuna i polagano početi razvlačiti. Veoma je bitno da somun razvlačite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Savjet plus: U jednoj ruci (na dlanu) držati somun a drugom razvlačiti.

Malom čačkalicom za ražnjice, predhodno namocenoj u vodu na somunu praviti rombove, somun malo ‘umiti’ vodom i posuti preko ćurokot. Rernu zagrijati na 250 stepeni i somune peći 5-7 minuta, (na plehu koji se grije u rerni), sve dok ne porumene. Somuni se napušu i to je znak da su gotovi.

Izvor: (Namirnice.ba/Coolinarika)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: