Objavljeno: 07.02.2014 u 12:33 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Recept za najbolji domaći hljeb

Malo šta na svijetu miriše ljepše od tek ispečenog domaćeg hljeba. Ovaj miris nas tješi, vraća u djetinjstvo podsjeća na neke drage ljude koji možda više nisu među nama. Mi vam donosimo recept za najbolji domaći hljeb sa mlaćenicom i medom.

hljeb

Zima je godišnje doba savršeno za isprobavanje novih i vraćanje na one stare dobre recepte koji izuskuju malo više truda i vremena. Ima li šta bolje od svježeg toplog hljeba dok napolju lagano veju pahulje. Na Restlesschipotle blogu pronašli smo malko drugačiji recept za hljeb koji vam toplo preporučujemo.

Potrebni sastojci:

  • Kesica suhog kvasca
  • Kašičica šećera
  • ¼ šolje tople vode
  • Prstohvat đumbira u prahu
  • 2 šolje tople mlećenice
  • 1/3 šolje meda
  • ¼ šolje putere, otopljenog
  • Malo soli
  • ¾ kašičice sode bikarbone
  • 6 šolja belog brašna

Izmješajte đumbir, kvasac, šećer i vodu pa ostavite da se kvasac digne, oko pet minuta. U posebnoj posudi pomješajte mlaćenicu, med, so, sodu bikarbonu i sve umješajte u posudu sa kvascem.

U tu smjesu dodajte tri šolje brašna i počnite miješati, lagano da se svi sastojci sjedine. Nakon toga umješajte puter pa polako dodavajte preostale tri šolje brašna da dobijete glatko tijesto.

Tjiesto umjesite i stavite u posudu koju ste prethodno premazali sa malo ulja. Sa uljem premažite i tijesto, pokrijte čistom krpom i ostavite da nadolazi 1 ½ sat.

hljeb2

Kad je hljeb nadošao, vrijeme je da ga premjesite. Izvadite tijesto iz posude, podijelite ga na dva dijela i oblikujte dvije vekne i stavite ih u dva kalupa za hljeb. Tijesto ponovo pokrijte krpom i ostavite još 45 minuta.

Dok tijesto ponovo nadolazi, uključite rernu da se grije na 200C.

hljeb3

Kad je hljeb narastao i drugi put, stavite ga u rernu i pecite 30 minuta u zagrijanoj rerni, možete ga prekriti folijom za vrijeme pečenja da ne dobije boju, prerano.

Nakon pola sata izvadite hljeb iz rerne i premažite otopljenim puterom pa ostavite da se malko prohladi, prvo u kalupima, 10 minuta, a zatim na kuhinjskoj žici.

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: