Švajcarske kocke: poslastica spremna za 20 minuta
Bezbjednost poslastica i kremova sa jajima postiže se obaveznom termičkom obradom. Jedna od najčešćih namirnica koja uzrokuje pojavu salmonele su torte i kolači u kojima se koriste nekuhana jaja.
Sastojci
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- 80 g čokolade
- 80 g margarina
- 130 g mljevenog keksa
- 35 g mljevenih oraha
Dekoracija:
- nekoliko cijelih oraha
- 50 g čokolaijde
- 1 kašika ulja
Priprema
Kuhati jaja i šećer a kada provri, dodati margarin i istopiti. Skinuti sa vatre i dodati keks, mljevene orahe i čokoladu. Sve sjediniti i izliti u nauljen kalup. Ohlađeno isjeći na kocke i preliti čokoladom. Ukrasiti polovinama oraha.
Najbolje je izabrati orahe u ljusci koji se čine zdravi, teški za svoju veličinu, neoštećeni i jednako obojeni. Promena boje uglavnom ukazuje na plijesnivost jezgra, te takvi plodovi nisu bezbjedni za ishranu.
Izvor: Kuhinjica.rs