Objavljeno: 21.01.2014 u 8:04 | Hrana i piće | Komentara:

NEĆETE VJEROVATI: Kada pročitate ovo, smučit će vam se bijeli hljeb!

Bez obzira na naljepnice na pakiranjima i pažljivo čitanje sastava, postoje velike šanse da i dalje jedete neželjene stvari i dodatke. Naime, brojni proizvodi sadrže neke od sastojaka na koje nikada ne biste niti pomislili – primjerice, ljudsku kosu!

bijeli-hljeb

Vjerovali ili ne – hljeb kupljen u lokalnoj trgovini može sadržavati ljudsku kosu!
No, to nije samo zalutala vlas koja se može pronaći u hrani, nego kemijska tvar L-cistein iz kose koja se koristi za produženje roka trajanja kruha, a uz to je i glavni “krivac” za mekoću većine pekarskih proizvoda.

Znanstvenici izvještavaju kako najveći dio kose koja se koristi za aminokiselinu dolazi iz Kine gdje se skuplja u brijačnicama i frizerskim salonima. Bijeli hljeb je jedina vrsta hljeba kod koje se obično koristi L-cistein, a možete ga izbjeći odabirom hljeba od cjelovitih žitarica pod uvjetom da nema aditiva u brašnu ili izradom hljeba kod kuće. Ovu tvar nemoguće je izbjeći u poznatim lancima brze hrane i slastica.

Srećom, uz aparate za pravljenje hljeba i malo dobre volje, lako i brzo možete napraviti vlastiti, zdravi hljeb i kod kuće te tako izbjeći ovu kemijsku tvar za koju mnogi niti ne znaju da se koristi u omiljenim nam pekarskim proizvodima, navodi recipetipster.com.

Izvor: Dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: