Objavljeno: 25.08.2013 u 19:04 | Hrana i piće | Komentara:

Ljekoviti Bosiljak

Bosiljak, misloćin ili murtela, poznat pod latinskim imenom Ocimum basilicum, te među liječnicima kao: Herba, Oleum Basilici je ljekovita biljka koja se odgaja u vrtovima i lončanicama.

bosiljakBosiljak se odgaja u vrtovima i loncima, a radi se o vrlo razgranatoj biljci s jajasto-kopljastim listovima nasađenima na peteljci. Cvjetovi su bijeli, crvenkasti ili žućkasti — razvijeni u klasove gomilicama na kraju stabljike. Cijela biljka veoma ugodno miriši. Cvate cijelo ljeto.

Za vrijeme cvatnje sabire se čitava biljka. Suši se u hladu na zračnom mjestu i sprema u hermetički zatvorene limenke ili staklenke da ne izgubi miris. Osim za liječenje upotrebljava se i kao mirodija u kućanstvu.

U obliku čaja — kavena žlica prelije se s dva decilitra ključale vode — umiruje živce, grčeve u želucu. Uzima se i za lakše mokrenje. Taj lijek tjera turobne misli; liječi astmu, zapaljenje bubrega, otvara apetit. Pojačava spolni nagon; protiv nesvjestice. Sjemenkama se liječe mokraćni organi.

U liječenju bosiljak je koristan za probavu, krvotok i slično. Naljev bosiljka ima znatne digestivne osobine: poboljšava proces probave i rastvaranja; djeluje stimulativno na cirkulaciju krvi i pospješuje krvotok. Priprema se tako da se u jednu litru vode stavi 10—15 g lišća. To u vodi stoji pola do jedan sat. Esencija bosiljka daje se u dozama od 5 kapi na kocki šećera — poslije jela. Koristi protiv nedostatka želučanih sokova do kojih je došlo uslijed nervnog poremećaja.

U bijelom vinu kuhan plod koristi kod tvrdokornog zatvora. Bosiljak sadrži eterično ulje s elementima cineola, tinola, lineola, engenola, kamfora.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: