Objavljeno: 21.12.2013 u 9:53 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

Kraljevska piletina u krem sosu

Treba vam nešto jednostavno, ukusno, a dostojno kralja? Onda isprobajte kakvog je ukusa ova piletina u krem sosu.

kraljevska-piletina-1

Recept su podijelili na blogu Justgetoffyourbuttandbake. Priprema je sasvim jednostavna. Ovaj ručak nije skup, a možete ga bez srama iznijeti i pred kralja.

Sastojci:

  • 4-6 komada pilećih prsa, bez kosti i kože
  • 4 do 6 kriški provolone sira (ili nekog drugog tvrdog)
  • 4 do 6 tankih kriški dimljene šunke
  • Malo brašna (oko pola šolje) za umakanje piletine

Sos:

  • 1 šolja (od 250 ml) mlijeka
  • 1 šolja pavlake za kuhanje
  • 1 šolja pilećeg bujona (temeljca) – bistre supice
  • 1 ½ šolja čedar ili drugog tvrdog sira, narendanog
  • 1/2 šolje narendanog parmezana (nije obavezno)
  • 2 kašike putera
  • 2 pune kašike brašna
  • 1/2 kašičice luka u prahu (ili malo udinstanog luka)
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica soli
  • Malo crvene paprike
  • 2 kašičice šećera

kraljevska-piletina-2

Pileća prsa odvojeno stavljajte između dva komada plastične folije i istucite kuhinjskim čekićem – da dobijete tanke šnicle. Posolite i pobiberite, pa na svaku šniclu stavite po jednu krišku sira i jednu krišku šunke. Umotajte šniclu (uvucite krajeve ako je potrebno), pa pričvrstite krajeve čačkalicom. Uvaljajte svaku rolnicu u brašno. U dubljem tiganju zagrijte malo ulja na srednjoj/visokoj temperaturi, pa pecite pileće rolnice kratko sa obje strane – samo da malo porumene. Ostavite sa strane.

Napravite sos. U šerpi na srednjoj temperaturi otopite puter, dodajte so, biber, papriku, luk u prahu i šećer. Sve dobro izmješajte, pa uspite i brašno i brzo mješajte dok se ne počnu pojavljivati balončići. Dodajte i bujon, pavlaku, mlijeko i nastavite da mješate dok se smjesa krčka na srednjoj temperaturi – oko 10 minuta. Smanjite temperaturu na najniže, pa dodajte narendani sir. Izmješajte dobro dok ne postane glatko i kremasto. Ako vam se sos učini pregust samo dodajte još malo mlijeka.

kraljevska-piletina-3

U nauljenu vatrostalnu tepsiju (najbolje stakleni pekač) poredajte lagano pečene pileće rolnice, pa ih prelijte sosom, koji ste napravili. Poklopite ili prekrijte folijom, pa pecite u rerni zagrijanoj na 180C 60 minuta dok piletina ne omekani.

Umesto sosa: za još jednostavniju verziju možete pomešati kremastu supu od gljiva (iz kartice) i 1 šolju mlijeka, pa sa tim zaliti rolnice.

I šta kažete? Piletina u krem sosu – ocjena od 1 do 10?

Izvor: lifepressmagazin.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: