Objavljeno: 03.12.2017 u 19:18 | Hrana i piće | Komentara:

Jedno od najpopularnijih jela na svijetu pred zabranom: Da li ćemo ostati bez popularnog donera?

Jednom od najpopularnijih jela “brze hrane” prijeti zabrana! Doner kebab bi se mogao naći na udaru Odbora za zaštitu životne sredine Europskog parlamenta.

doner

Ovo tijelo želi uvesti zabranu dodavanja fosfata u zamrznute ražnjeve mesa, a narednog mjeseca bit će donijeta odluka koja može biti kobna za doner kebab.

Do sada se fosfat koristio u duboko zamrznutim ražnjevima donera, iako ovo nije izričito regulirano propisima EU.

Fosfat osigurava bolju koheziju različitih komponenti mesa na ražnju. Bez fosfata, meso na ražnju bi se isušilo i dezintegriralo.

Zato je Europska komisija željela eksplicitno dozvoliti upotrebu fosfata na ražnju duboko zamrznutog mesa. No, Odbor za zaštitu životne sredine usprotivio se inicijativi zbog “ozbiljne zabrinutosti” o mogućim utjecajima na zdravlje, posebno na kardiovaskularni sistem.

Problem: EU parlament je dozvolio dodavanje fosfata u druge “preparate” od mesa, uključujući dimljenu svinjetinu i kobasice… Drugim riječima, novim zakonom Europski parlament bi diskriminirao kebab.

To bi moglo stvoriti velike probleme brojnim objektima koji nude doner kebab jer se skoro isključivo isporučuju zamrznuti. U EU se dnevno konzumira 500 tona mesa za doner kebab. Čak 80 procenata proizvedeno je u Nemačkoj, od odluke EU ovisi 110.000 radnih mesta.

Renate Sommer, ekspertica za zdravlje u Europskom parlamentu, optužuje Zelene i socijaldemokrate (koji su nosioci inicijative o zabrani doner kebaba) da plaše javnost “fosfatnom prijetnjom”.

“Europska agencija za sigurnost hrane došla je do zaključka da organizmu ne šteti unošenje do 4.200 mg fosfata dnevno, a jedna porcija doner kebaba sadrži samo 134 mg fosfata. Žitelji EU u svoj organizam preko donera unesu godišnje toliko fosfata koliko i konzumirajući samo 1,5 litar Coca Cole”, objasnila je Renate Sommer.

Izvor: radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: