Objavljeno: 03.02.2015 u 8:40 | Hrana i piće, Recepti | Komentara:

DOMAĆA VEGETA: Prirodna i zdrava, bez otrovnih konzervansa i pojačivača okusa

Kad je vrijedna kuharica/blogerica, koja svoje recepte i savjete objavljuje blogu Domaćica, na svom Facebooku pitala da li netko od njezinih prijatelja i sljedbenika ima koji kupovni proizvod, a da bi htio napraviti domaći ili makar pronaći recept za njega, prvi komentar koji je došao bio je: Vegeta!

vegeta-2

Evo nastavka priče s bloga Domaćica:

I evo ga, stvarno je moguće napraviti domaću Podravkinu Vegetu, bez MSG-a (Monosodium glutamat – pojačivač okusa) i bilo kakvih drugih dodataka. Ona doista miriše na tu mješavinu začina, probali smo ju dodati u juhu i ne primjeti se razlika. Ovo se isplati svima onima koji imaju peć na drva iliti smederevac – jer se povrće dugo suši. Ako pak imate dehidrator – još bolje.

Sastav:

- 3 srednje mrkve
- 2 srednja pastrnjaka (paškanat, bijela mrkva)
- 1 manji poriluk
- pola manjeg korijena celera
- pola manjeg crvenog luka
- 2-3 češnjaka
- šaka svježeg peršinovog lišća (može i više po želji)
- 1 manji krumpir
- kukuruzni škrob – gusnel, gustin
- sol

Super je ako vam je sve povrće domaće kao i moje, onda tek znate da je ovo zdravija verzija, ili ako imate tržnicu u blizini pa na njoj nabavite svježe povrće.

Priprema:

Svo povrće operite i nasjeckajte na sitno, ne skroz sitno, ali na što manje komadiće nasjeckate – prije će vam se osušiti.
Na tepsiju stavite masni papir za pečenje, povrće pomiješajte i poslažite ravnomjerno po papiru.

Osušeno povrće treba ovako izgledati

Osušeno povrće treba ovako izgledati

Sada slijedi sušenje

Povrće je potrebno sušiti od 10-12 sati, zavisno od pećnice – neka je jača, neka slabija.
U svakoj će se povrće sušiti otprilike oko 10 sati. Naravno, vi ga s vremena na vrijeme budete gledali, možda u nekoj pećnici bude suho već za 6-8 sati, budete skužili da je pod prstima suho. Ne morate se striktno držati satnice – neka vam samo bude mali vodič za lakši postupak.

Evo na što morate paziti zavisno od pećnice u kojoj ćete sušiti:

Peć na drva:

Ukoliko ložite peć i stalno je vruća – vrata imajte stalno otvorena.
Ukoliko ćete povrće ostaviti u pećnici preko noći dok peć nije jako vruća i dok se ne loži – tada vrata pećnice imajte polu zatvorena.
Provjeravate svakih par sati pa ćete vidjeti kada bude suho.

Pećnica na struju:

Pećnicu upalite na 70C – ili eventualno malo višu, vrata ostavite blago otvorena kako bi vlaga mogla izaći van. Kada se povrće već lagano osuši, smanjite temperatutu na 60C ili eventualno na 50C – zavisi o jačini pećnice i sušite još sve dok pod prstima ne osjetite da je suho.

Dehidrator za hranu:

Postoji normalna opcija sušenja i samo nju slijedite.

Kada je ono suho, dodajte mu:

1 žlicu kukuruznog škroba (gusnel, gustin – služi da se sve ne zgruda)
soli po želji (Vegeta je u originalu jako slana, ja sam dodala oko 200 g soli sigurno, ali najbolje sipajte malo po malo pa ćete vidjeti)
Povrće sa soli dodatno usitnite u blenderu ili u mlincu za kavu. Ja sam isprobala i jedno i drugo, evo na slici dolje:

vegeta-1

Izvor: blogdomacica

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: