6 stvari o kojima morate voditi računa prilikom roštiljanja!
Kuhanje hrane tokom toplih dana nerijetko se prepušta majstorima roštilja. Roštilj, međutim, može biti opasna stvar po zdravlje ukoliko se ne vodi briga o detaljima koji jako mnogo znače. O čemu trebate posebno misliti prilikom pripreme hrane na roštilju, odnosno kako da vam hrana sa roštilja bude što zdravija, saznajte iz narednih redova:
1. Roštilj treba biti besprijekorno čist – Prije upotrebe uklonite ostatke zagorene hrane. Koristite četku. Roštilj ćete lako očistiti ocatom. Pomiješajte jednaku količinu vode i ocata u bočici sa raspršivačem. Mješavinu nanesite na zagrijan (ne vreo) roštilj. Ostavite da djeluje 10-ak minuta, potom očistite aluminijskom folijom. Ukolio bude potrebno postupak ponovite i isperite vodom.
2. Uklonite masnoću – Prije nego stavite meso na roštilj, trebate se riješiti suvišne masnoće – neka je ostane samo malo. Naime, i topljenje masnoće i dim koji se stvara zbog toga dovode do stvaranja štetnih heterocikličnih amina (HCA). I ne pretjerujte s uljem, savjetuje Net.hr.
3. Hrana ne smije pocrniti! – Ma šta da pečete, hrana ne smije pocrniti. Ako je hrana crna, tj. zagorjela na mjestima jer ste je predugo pekli, nemojte je jesti jer je kancerogena.
4. Koristite prirodne začine i marinadu – Prije pečenja meso ili ribu najbolje je ostaviti u marinadi napravljenoj od svježeg bilja, jabučnog ocata ili limunovog soka. Dodajte i bijeli, biber i začinsko bilje. Osim što će poboljšati okus, marinada će smanjiti nivo kancerogenih sastojaka.
5. Poslužite i umak od paradajza ili salsu – Budući da roštiljanje dovodi do nastanka opasnih supstanci, najbolju zaštitu pružit će vam antioksidansi, a oni iz paradajza su se pokazali vrlo učinkovitima. Prilog ili umak od paradajza poslužite uz svaki roštilj.
6. Salata! – Iskoristite roštiljade kako biste jeli više povrća. Uvijek poslužite i salatu.
Izvor: namirnice.ba