Objavljeno: 22.06.2017 u 10:15 | Lifestyle | Komentara:

DUPLO JAČA, TRI PUTA GUŠĆA: 7 običnih namirnica od kojih kosa raste kao iz vode

Duga, zdrava i negovana kosa – cilj je koji sve žene žele da ostvare, a samo rijetke u tome uspjevaju. Pored specijalnih šampona, maski, šišanja za vrijeme mladog Mjeseca, ono što će sigurno pomoći da imate zdraviju kosu i da vam ona brže raste, jesu promjene u ishrane.

duga-kosa

Pogledajte koje bi namirnice trebalo da unosite da biste imali kosu za kojom će se okretati i žene i muškarci.

1. Jaja

jaja

Jaja sadrže neophodne elemente za rast kose i održavanje normalnog stanja dlake, kao što su proteini i biotin. Biotin se preporučuje kao dodatak ishrani da bi se zaustavilo opadanje kose, ali je mnogo efikasniji kada se unosi hranom. Osim toga, jaja sadrže i leucin (odgovoran za ćelijsku diobu) i druge amino kiseline potrebne našoj kosi.

2. Piletina

piletina

Piletina je bogata životinjskim proteinima, koji su nam neophodni za proizvodnju keratina – supstance koja čini 80% dlake. Nedostatak proteina u toku samo 2 do 3 mjeseca, dovodi do zastoja u rastu kose i do opadanja kose. Ćuretina i zečetina takođe sadrže dovoljno životinjskih proteina.

3. Sjeme bundeve

Sjemenke-bundeve

Sjeme bundeve sadrži vitamine B1, B2, B3 i B4, odgovorne za rast kose, kao i vitamine B5 i B6, koji obezbjeđuje zdravlje temena. Ako patite od ozbiljnog gubitka kose, uključite u ishranu ulje sjemena bundeve, jer je studija pokazala da pomaže i kod teških oblika ove bolesti.

Nastavak na sljedećoj stranici…

Sljedeća stranica

Izvor: fokuzz.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: