Objavljeno: 23.04.2016 u 18:36 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Djeluje bolje od laksativa: Ovaj džem i doktori preporučuju za brzo pražnjenje crijeva! (RECEPT)

Ako je zatvor mnogima tabu tema o kojoj se neće tako lako otvoriti drugima, istina je da je to čest problem koji pogađa mnoge ljude. A uzroci mogu biti premalo kretanja, stres, starost, lijekovi, neki vitamini, premalo vlakana i vode u ishrani, no on takođe može biti nuspojava neke druge bolesti koju bi prvu trebali liječiti da bi pokrenuli svoja crijeva.

dzem-za-crijeva

Iako se zatvor možda čini bezazlen, to nije tako dok traje mjesecima jer se čovjek cijelo to vrijeme ne osjeća prijatno u svojoj koži.

Karakteriše ga otežana ili rijetka defekacija, tvrda stolica ili osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva. Po statistikama otprilike svaka deseta osoba ima probleme sa neredovnim pražnjenjem crijeva.

Zatvor je bitno izliječiti ne samo zbog boli i živciranja koje proizvodi nego iz razloga što bi se otpadne materije u tijelu trebale zadržavati što kraće.

No ponekad i dok se držimo sve uputstava koja bi trebala ukloniti zatvor on je i dalje tu.

Zato je važno isprobati prirodna pomagala, a među najboljima je džem koji je osmislila kanadska Veteranska bolnice iz Kvebeka i ispitala ga na četrdesetak starijih ljudi.

Pacijenti koji su trpjeli od zatvora u prosjeku su jeli po jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja crijeva i smanjilo potrebu za laksativima u poređenju sa onima koji nisu jeli džem.

Uspjeh je bio toliki da ga je bolnica nastavila propisivati kao lijek za zatvor.

suhe-sljive

Recept za čudesni laksativni džem

Sastojci:

150 g urmi (1 šoljica), 150 g suvih šljiva (1 šoljica), 1,5 šoljica prokuvane vode (za gušći džem manje)

Priprema:

Isjecite urme i suve šljive na komadiće. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte dok se mješavina ne zgusne.

Dobijena količina trebala bi biti za 20 porcija od 1 kašike. Ovaj džem je pogodan za sve uzraste.

Možete ga jesti samog, mazati na hljeb, dodati u jogurt, pahuljice …

Tajna suvih šljiva i urmi

Suve šljive imaju hranljiv i laksativan učinak, decenijama se prepisuju u te svrhe. Njihovim kuvanjem u kipućoj vodi nastaje prijatan i koristan dodatak esencijama za čišćenje.

Bogate su vlaknima i sorbitolom kojemu se pripisuje laksativni efekat. Sadrže ga čak 15 puta više nego ostalo voće.

Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari jer ne zahtjeva lučenje insulina. U crijevima se prerađuje jako sporo i dospjeva u debelo crijevo najčešće napola prerađen zbog čega dovodi do mekših stolica.

Urme neki zovu i najzdravijim voćem na zemlji. One su dobar izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka.

Urme uravnotežavaju stolicu te se koriste i kao lijek kod proliva, ali naravno i tvrde stolice. U SAD-u urme se pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor. Urme se mogu koristiti za liječenje crevnih tegoba, pospješuju funkciju crijeva i pomažu razvoj korisnih bakterija u crijevima.

urme

Savjeti o ishrani za postizanje redovne stolice:

Pijte puno vode; Jedite hranu sa više vlakana: voće, povrće, mekinje; Vlakna postepeno uvodite u ishranu i izbjegavajte laksative jer postoji puno prirodnih metoda kojima si možete pomoći; Djeci nemojte davati mekinje; Izbjegavajte kofein i mlijeko.

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: