Cijelo vrijeme ste to pogrešno radili: Ovako se pravilno jede bijeli luk!
Bijeli luk je redoviti gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je uistinu ljekovit potvrđuju i stručnjaci.
U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.
Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, no on doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić.
Bijeli luk svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili njegovo blagotvorno djelovanje, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.
1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja bijelog luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Mnogi izbjegavaju jesti bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica tvari koje sadrže sumpor i koje bijelom luku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije bijelog luka možete riješiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kave ili komorača.
Izvor: zadovoljna.hr