Objavljeno: 25.11.2017 u 13:03 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Ako vam tijelo proizvodi ova 4 zvuka, NI SLUČAJNO IH NE IGNORIŠITE: Ako vam se u stomaku često krčka i dešava OVA STVAR, javite se ljekaru

Nevoljni i neuobičajeni zvukovi koje tijelo proizvodi često znaju da budu signal da nešto nije u redu sa vašim zdravstvenim stanjem. Evo nekih na koje treba da obratite posebnu pažnju.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

KRČKANJE I ZAVIJANJE U STOMAKU

Svima nam se to povremeno dešava, i nema razloga za paniku.

- U periodu između obroka, vaš gastrointestinalni trakt prolazi kroz niz intenzivnih a često i bučnih kontrakcija i to na svakih par sati, a one se dešavaju jer se čisti preostali otpad – objašnjava dr Vilijam Čej dodajući da to grgoljanje u stomaku, uprkos uvriježenoj zabludi, ne znači da želudac zahtjeva još hrane. Ako su ovi zvukovi povremeni, nema razloga za brigu.

Kada treba da se obratite ljekaru? Ukoliko ove zvukove prati i bol i otok, a naročito ukoliko čujete šljapkanje kada stisnete stomak. To može da bude znak neke opstrukcije crijeva koja zahtjeva operaciju.

KRCKANJE VILICE

Ako je ovaj zvuk krckanja naročito glasan i oštar moguće je da vam vilični zglobovi nisu postavljeni u odgovarajući položaj. To ne znači nužno da je posrijedi problem, kaže Džejms Van Es, asistent profesora oralne hirurgije u Mejo klinici.

Kada treba da se obratite ljekaru? U slučaju da vilica ne može da vam se u potpunosti otvori ili zatvori, obavezno se obratite ljekaru. Ukoliko u snu prejako stežete vilice i škrgućete zubima, nabavite specijalnu navlaku koja će olakšati pritisak zubima i vilici. Pored toga, izbjegavajte žvakaće gume, ali i sve namirnice koje se teško žvaću.

ZVIŽDANJE IZ NOSA

Ako često čujete tihi zvižduk iz nosa dok dišete, nema potrebe da odmah dižete paniku.

- Razlog za to je pokretanje vazduha kroz preuzak prostor u nozdrvama. Istresite nos i pokušajte sa slanim rastvorom – savjetuje dr Stejsi Išmen, otorinolaringolog.

Kada treba da se obratite ljekaru? U slučaju da se zviždukanje javi odmah uslijed neke povrede nosa, jer je moguće da se radi o povredi septuma koja zahtjeva operativni zahvat.

ČUJETE UDARE SRCA

Ovo stanje zove se pulsni tinitus, a postoji više razloga za njega. Moguće je da su vam uši prosto osjetljivije na zvuke nego kod prosjeka, a moguće je i da vam je protok krvi iz nekog razloga bučniji nego inače, objašnjava David Ajsmen sa Medicinskog fakulteta u Merilendu. Pored toga, moguće je i da vam se nakupilo previše cerumena koji blokira spoljašnje zvukove, pa bolje čujete unutrašnje.

Kada treba da se obratite ljekaru? U svakom slučaju treba da mu se obratite kako biste bili sigurni da je sve u redu. Jer, kako kaže dr Ajsmen, ukoliko je problem sa protokom krvi, situacija može da bude vrlo ozbiljna.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: