Objavljeno: 06.02.2018 u 14:46 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

6 tihih znakova koji vam govore da ćete uskoro dobiti srčani udar

Snažan bol u prsima jedan je od najprepoznatljivijih simptoma srčanog udara. U Hrvatskoj od iznenadne srčane smrti godišnje umire čak 9000 građana, a kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrtnosti i u svijetu.

Shovel

Liječnici zbog toga sve više upozoravaju na tihe simptome koji signaliziraju srčani udar, no mnogi ih zanemaruju.

Iscrpljeni ste

– Ekstremni umor jedan je od glavnih znakova srčanog udara kod žena, no istraživanja su pokazala da ga osjećaju i muškarci. Osjećaj neprestanog umora može signalizirati slabost lijeve klijetke vašeg srca, odgovorne za pumpanje krvi iz srca do ostatka tijela. Ako srce ne pumpa dovoljno krvi, rezultat je umor jer tijelo ne dobiva dovoljno svježeg kisika.

Problemi s erekcijom

– Do erekcije dolazi kada se penis napuni krvlju zbog čega postaje tvrd, no ako su krvne žile kod muškaraca oštećene, krv će slabije protjecati, zbog čega dolazi do problema s postizanjem ili zadržavanjem erekcije.

Imate grčeve u nogama dok hodate

– Snažni grčevi u nogama mogu biti znak da imate problema s arterijama. Do njih dolazi jer manje krvi prolazi kroz noge stoga, ako ih iznenada počnete osjećati, posjetite svoga liječnika.

Problemi s hrkanjem

– Ako imate ozbiljnih problema s hrkanjem, vjerojatno imate apneju, no jeste li znali da ona može dovesti do srčanog udara. Problemi s disanjem tijekom noći veliki su stres za tijelo zbog čega dolazi do povišenja krvnoga tlaka, srce počinje lupati nepravilno pa se povećavaju šanse za srčani udar.

Mučnina

– Osjećaj mučnine, slabosti u želucu i povraćanje nisu rijetki kada je u pitanju srčani udar. Živci probavnog sustava usko su povezani sa živcima u srcu.

Osjećate veliku tjeskobu – Prije srčanog udara žene osjećaju tjeskobu koju ne mogu objasniti, a takva je situacija i s muškarcima. Simptomi tjeskobe slični su znakovima srčanog udara jer mnogi osjećaju bol u prsima, otežano dišu i imaju aritmije. No često te znakove pripisuju stresnom razdoblju, a to je pogrešno.

Izvor: vecernji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: