Objavljeno: 04.02.2018 u 12:10 | IT / Tech | Komentara:

INTERNET NA TELEFONU VAM JE SPOR?! Otkrivamo vam sve moguće razloge, ali i TRIKOVE kako da ga UBRZATE

Povezivanje s internetom smartfonom putem Wi-Fi konekcije ili mobilnog interneta postalo je nezaobilazni deo svakog našeg dana. Međutim, šta raditi ako se prenos podataka vuče brzinom puža?

wifi-pixabay

Postoji nekoliko rešenja:

Proverite gde ste smestili ruter

Bežični preusmerivači (ruteri) za Wi-Fi imaju domet od nekoliko desetina metara. Što ste dalje od njih i što je više prepreka (zidovi, podovi, vrata…) između vašeg uređaja i antene, to će signal biti slabiji. Za najbolje rezultate ruter bi trebalo postaviti na povišeno mesto i koristiti ga kad ga imate u vidnom polju. Ako to ne ide, izbegavajte postavljanje na pod, u ormare i nameštaj i gledajte da ne bude blizu drugih elektronskih uređaja i metalnih predmeta.

Da li je Wi-Fi zagušen?

Ruteri signal odašilju na unapred određenom kanalu. Ali, ako puno vaših komšija ima uređaje koji takođe odašilju na istom kanalu, može doći do zagušenja i slabijeg kvaliteta veze. Pomoću softverskih alata možete da proverite koje kanale koriste drugi ljudi, pa promenite podešavanja rutera ako ustanovite da je došlo do zagušenja.

Za Android možete isprobati aplikaciju Wi-Fi Analyzer, dok ćete za iPhone ipak morati da posegnete za kompjuterom.

Da li nešto ometa vaš Wi-Fi?

Rad drugih kućnih uređaja – poput mikrotalasne, bežičnih zvona i telefona, recimo – može da ima negativan uticaj na kvalitet vaše bežične mreže ako koristite pojas 2,4 GHz. Većina novih rutera može da radi na pojasu 2,4 ili 5 GHz.

Drugi je puno manje izložen smetnjama zbog korišćenja drugih uređaja.

Da li je vaša mreža spora?

Ako je vaša mreža spora, ni internet na smartfonu neće raditi brzo. Proverite da li možda neke aplikacije i uređaji u većoj meri opterećuju vašu konekciju. Prvi sumnjivci su servisi za streaming, preuzimanje velikih količina podataka i instalacija operativnog sistema.

Da li je vaš VPN spor?

Ukoliko često koristite javno dostupan Wi-Fi, preporučujemo korišćenje virtualne privatne mreže (virtual private network, VPN) kako bi enkripcijom zaštitili vezu između vašeg smartfona i hotspota Wi-Fi od neovlašćenog njuškanja. Na žalost, korišćenje VPN-a može da uspori brzinu prenosa podataka.

To možete da proverite tako što ćete privremeno isključiti VPN i videti je li došlo do poboljšanja.

Da li je pokrivenost 4G mrežom loša?

4G mreže 4G obično su dosta brze, ali ne i ako je pokrivenost loša, signal slab, daleko ste od bazne stanice ili je koristi veliki broj korisnika odjednom (recimo, na koncertu).

Da li je vaš pametni telefon spor?

Na kraju, za sporu internet vezu može da bude odgovoran i vaš smartfon jer je, jednostavno prestar i više ne može da drži korak s onim što tražite od njega pa, recimo, sporije učitava web stranice.

Krivac na novijim uređajima mogu biti aplikacije koje koriste internet u pozadini, kao i brzine prenosa podataka koje vaš telekom operator nudi.

Izvor: telegraf.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: