Objavljeno: 16.03.2015 u 10:25 | IT / Tech | Komentara:

Električna energija iz urina – izum koji bi mogao pomoći milijunima

Zamislite pisoar ili prenosivi toalet koji urin pretvara u čistu i ekološku električnu energiju, takva zamisao nije dio neke fantastične priče već stvarna tehnologija čija efikasnost je provjerena nedavno unutar Bristolskog kampusa.

Jednostavna ideja koja bi mogla promijeniti živote milijuna ljudi.

Jednostavna ideja koja bi mogla promijeniti živote milijuna ljudi.

Znanstvenici Bristolskog sveučilišta i Oxfama su došli na ideju kako stvoriti bio-ćelije koje će od ljudskog urina stvarati električnu energiju bez opasnosti po okoliš i uz iznimno niska ulaganja. Profesor Ioannis Ieropulos, direktor bristolskog Bio-energetskog centra i UWE laboratorije za energetiku i robotiku pri sveučilištu Bristol je zajedno sa svojom timom u samo nekoliko mjeseci došao da saznanja kako za relativno male novce stvoriti visoko isplativu i trajnu bio energetsku jedinicu koja zadovoljava najveće tehnološke i ekološke standarde.

Ovaj tim je iskoristio ideju iz 2013. godine o mikrobima koji se hrane urinom i pri tom stvaraju električnu energiju. U početku im je ideja bila da naprave jednostavne mikrobiološke električne ćelije koje će imati mogućnost napajanja ili punjenja mobilnih uređaja, no nakon toga shvatili su kako s istom zamisli mogu pomoći milijunima ljudi.

Način djelovanja mikrobioloških električnih ćelija za proizvodnju električne energije.

Način djelovanja mikrobioloških električnih ćelija za proizvodnju električne energije.

Sve što im je trebalo je ugrađivanje mikrobioloških urinskih stanica u jednostavne prenosive toalete.

Profesor Ieropulos objašnjava kako njegov izum radi:

„Mi smo već dokazali kako naše električne ćelije rade. Brostolski bio-energetski centar je dospio na naslovnice svih tehnoloških tiskovina kada je prije dvije godine objavio patent za stvaranje električnih baterija pogonjenim bakterijama. Mikrobiološko gorivo djeluje na iznimno jednostavan način, sve što je potrebno bakterijama da bi počele stvarati električnu energiju je „hrana“, ustvari urin. Nakon toga bakterije se množe i održavaju kolonije sve dok ih mi „prehranjujemo“ urinom. Oni svoju biokemijsku energiju direktno pretvaraju u električnu energiju, mi smo takav način proizvodnje električne energije nazvali „urinitika.“ Ova tehnologija je toliko ekološka i obnovljiva da ne postoji način da se ona spriječi u razvoju. Zapravo mi svi proizvodimo jako puno „otpatka“ koji umjesto u kanalizaciju može završiti u mikrobiološkim električnim ćelijama s čime bismo ostvarili uštede u utrošnji električne energije ili bismo pak doveli električnu energiju na mjesta gdje je ljudi nemaju, poput izbjegličkih kampova.“

Pisoar u Bistolskom kampusu je poslužio za praktičnu provjeru Ieropulosove tehnologije. Uprava kampusa je zamolila sve studente da mokre u njihov urinal kako bi se provjerila izdržljivost i stabilnost mikrobioloških ćelija. Bristolski tim je stavio samo jednu jedinu bioelektričnu ćeliju u pisoar kako bi pogonili običnu lampu u pisoaru. Studenti su uglavnom urinirali za vrijeme noćnih sati nakon dolaska sa zabava i izlazaka no unatoč njihovom neredovitom mokrenju mikro-ćelija je stvarala dovoljno energije da svjetlo u pisoaru radi 24 sata dnevno.

Jedna jedina mirkobiološka-ćelija košta jednu britansku funtu, a cijeli ekperiment s prenosivim toaletom je koštao malo manje od 600 funti, no sama tehnologija je virtualno neuništiva i nema pokretnih i kvarljivih dijelova koji bi se trebali mijenjati i servisirati kako bi se električna energija proizvodila, sve dok ima urina bakterije će se množiti i obnavljati i uz to proizvoditi energiju.

Smatramo kako su ovakve ideje vrijedne pažnje no iskreno sumnjamo da će ovakva ideja zaživjeti, unatoč zaraznom optimizmu profesora Ieropulosa. Naime do sada smo imali priliku vidjeti nestajanje brojnih ekoloških tehnologija s obnovljivim izvorima energije, otkupljivanje patenata s nevjerojatnim tehnološkim inovacijama i upropaštavanje neovisnih investitora poput izumitelja kućnih vjetrenjača u obliku spirale koje nisu stvarale buku i vibracije ili pak morskih električnih elektrana koje pogone valovi. S interesom ćemo pratiti napredak tehnologije iz Bristola te ćemo čitatelje obavijestiti u slučaju da se ova zamisao pretvori u stvaran proizvod dostupan na tržištu.

Izvor: matrixworldhr.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: