Objavljeno: 24.08.2013 u 9:17 | Featured, Lifestyle | Komentara:

Šest načina kako roditelji mogu naučiti djecu pozitivnim vrijednostima u životu

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

SVAKI roditelj želi da njegovo dijete odraste sa razvijenim važnim vrijednostima i navikama u životu, ali u kaosu svakodnevnog života ponekad se teško fokusirati na njihovo usvajanje.

Nakon što cijeli dan jurite između posla, odlaska po dijete u vrtić ili školu, na razne aktivnosti, jedino o čemu možete razmišljati je da su svi nahranjeni i okupani prije nego što (napokon) odu na spavanje. Kada se ukaže prilika razgovarate s njima o tome zašto su empatija, rješavanje problema i slične stvari važne, ali ti savjeti vašem djetetu na jedno uho uđu, a na drugo iziđu.

Ponekad vas može preplaviti osjećaj izgubljenosti i panike zbog svega što bi trebali naučiti svoju djecu. Ako je to i vaš slučaj zastanite i podsjetite se da se veliki problemi najbolje rješavaju kako ih podijelite na malene korake. Evo nekoliko savjeta kako na jednostavan i razumljiv način svoju djecu naučiti koje su prave životne vrijednosti.

1. Empatija

Ako je neko dijete zapostavljeno na zabavi, potaknite vaše dijete da ga pozove na igru. Kasnije se osvrnite na ovaj događaj i kažite djetetu “Vidiš kako je bio sretan kada si ga pozvao da se igrate skupa.”

Volontirajte s djecom. Šetajte pse iz azila ili posjetite dom za starije i nemoćne. Tako ćete potaknuti kod djeteta komunikaciju i suosjećanje i naučiti dijete da ono može napraviti promjene.

2. Samokontrola

Ne ponavljajte čestu frazu “još samo pet minuta igranja”. Kada je kraj igre i vrijeme za odlazak kući, onda je to tako. Recite što mislite i napravite ono što kažete.

Na zabavi potaknite dijete da stavi potrebe drugih ispred svojih vlastitih. Na primjer, zatražite od djeteta da pusti druge da prvi dobiju tortu.

Inzistirajte na dijeljenju. Naučite dijete da pričeka na igračku dok se netko drugi s njom ne poigra ili da lijepo pitaju mogu li se i oni igrati s igračkom.

3. Svijest o okolišu

Stvorite reciklirani umjetnički projekt. Razgovarate o recikliranju i neka naprave nešto lijepo od materijala kao što je rola wc papira, papirnati tanjur, kutija od mlijeka ili jaja i slično.

Uključite djecu u štednju energije kod kuće. Naučite ih da gase svjetla, zatvaraju vrata, gase vodu dok četkaju zube itd. Možete napraviti i prijateljsko natjecanje u tome tko će se sjetiti ovih stvari češće.

Idite u šetnju prirodom. Kada djeca vole i razumiju prirodu, biti će motiviranija da je sačuvaju.

4. Prehrana

Igrajte abecednu igru hrane. Počnite s A (ananas), B (banana, borovnica) i pokušajte pojesti cijelu abecedu. Tako će djeca probati različite namirnice, čak i one koje inače ne vole, kao špinat ili sardine.

Preokrenite zdravu hranu u zabavne poslastice. Umjesto sladoleda, slatkiša i čipsa djeci ponudite kriške lubenice, domaće smrznute štapiće od voće ili borovnice sa svježim vrhnjem. Razgovarajte o hrani i uvijek naglasite koliko je zdrava hrana ukusna.

5. Pozitivan stav

Naučite djecu da primijete dobre stvari koje ih okružuju. Na primjer, dok hodate pločnikom komentirajte ljepotu stvari koje vas okružuju.

Započnite novi ritual prije obroka ili prije spavanja. Neka vaše dijete kaže jednu stvar zbog koje je zahvalno, a vi naglasite stvari koje bi dijete trebalo cijeniti kod sebe.

6. Rješavanje problema

Ako vaše dijete ne želi piti mlijeko, nemojte ga samo pitati što želi umjesto toga. Naučite dijete da razmišlja o sljedećem koraku i samo odmah traži ono što želi.

Uključite svoje dijete u odgovaranje na pitanja i pronalaženje rješenja problema. Ako vaše dijete ne može dohvatiti igračku na gornjoj polici pitajte ga što misli kako bit mogao do nje i hoće li mu pomoći ako se popne na stolicu.

Ne razmišljajte o tome kako svoju djecu morate naučiti određenim stvarima. Jednostavno živite kako želite da vaša djeca žive i donosite svjesne odluke o navikama vaše obitelji, njihovom stavu i prioritetima.

Izvor: Index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: