Objavljeno: 23.08.2013 u 9:13 | BiH, Crna Hronika | Komentara:

Policijska brutalnost na djelu: Stavili mu lisice na ruke, pa ga počeli tući!

policija_brcko

U noći sa ponedjeljka na utorak u centru Brčkog snimljeno je brutalno privođenje jednog muškarca.

Žrtva policijske brutalnosti je u izjavi za Otisak.ba zamolio da mu se za sada ne spominje identitet, te da je sve prijavio Unutrašnjoj kontroli.

- Bio sam pijan. Krenuo sam automobilom ulicom Prnjavor, no iako je jednosmjerna u susret mi je išlo vozilo JP „Komunalno Brčko“. Nisu htjeli da se maknu da prođem, iako su kršili zakon. Nakon toga sam iz revolta automobilom ušao na pješačku zonu, odnosno Trg mladih, gdje je saobraćaj zabranjen. Ostao sam u automobilu i zaspao – tvrdi ovaj čovjek.

Nakon toga, na Trg je u službenom vozilu sa uključenim rotacijama stigla policija kako bi riješila slučaj.

- Iz svog vozila sam izašao sa podignutim rukama u vis. Stavili su mi lisice na ruke i počeli tući. Ostalo je zadokumentovano na snimku – priča ovaj čovjek za Otisak.ba, koji je prema svemu sudeći žrtva prekoračenja policijske ovlasti, što pokazuju modrice na desnoj nadlaktici.

Na snimku se vidi kako ga policajci vezanog sprovode da automobila, jedan od njih ga hvata za glavu i trese i on ulazi u vozilo. U tom momentu dotrčava policajac bez kape na glavi i šutira čovjeka dok je vezan u službenom automobilu.

Portparol policije u Brčkom Halid Emkić je u telefonskoj izjavi za Otisak.ba kazao da je u utorak iza ponoći policija zaprimila anonimnu dojavu od muškarca kako nepoznata osoba iz svog automobila pušta glasnu muziku i na taj način uznemirava građane.

- Policija je izašla na lice mjesta i kod fontane na Trgu mladih zatekla parkirani automobil „opel zafira“. Prilikom preduzimanja radnji, odnosno traženja da M.T. isključi muziku, isti je odbio postpiti po naređenju policije. Počeo je galamiti na policiju. Nakon toga policajci su istog lišili slobode uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje. Bio je vidno alkoholiziran, a u stanici je odbio alkotestiranje – kazao je Emkić.

- Jedinica za profesionalne standarde provjerava sve činjenice u ovome slučaju. Ukoliko se utvrdi da je bilo neprofesionalno primjenjena sila, policajci će snositi posljedice – objašnjava Emkić.

Dodajući da nadležni u policiji nisu vidjeli snimak, te da će kada bude objavljen, vjerovatno, biti predmetom istrage.

Izvor: depo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: