Objavljeno: 26.08.2013 u 11:33 | Auto & Moto | Komentara:

10 razloga zašto biste trebali razmisliti o kupnji dizela

benzinac-dizelas

Dizelski motori dugo su slovili kao bučni i prljavi. Primjerice u SAD-u čine samo 3,2% ukupne prodaje u 2012. godini (otprilike isto kao i hibridi), no broj dizela na američkim cestama će se udvostručiti do 2018. godine, tvrde u istraživačkoj tvrtki LMC Automotive.

Proizvođači automobila kao što su Audi, BMW, Mercedes-Benz, pa čak i GM potiču i imaju korist od tog rasta, a broj dizelskih modela automobila dostupnih američkim kupcima će se utrostručiti na 60 do kraja 2017. godine, kažu analitičari LMC-a.

Europljani bolje od Amerikanaca znaju prednosti dizelskog goriva. Ako ih još ne znate, donosimo 10 razloga zbog kojih biste se trebali odlučiti na kupnju dizela:

1. Dieselski motor više nije bučan i prljav

Zahvaljujući novoj tehnologiji i obaveznom prelasku na dizel s ultraniskim sadržajem sumpora, danas dizelski automobil radi tiho i ne ostavlja dim za sobom po cijeloj cesti.

2. Više snage

Postoji razlog zbog kojeg kamioni voze na dizel. Naime, ovo gorivo daje više okretnog momenta, što znači više snage i više vuče.

3. Nijemci se tako voze

Godine 2011. udio prodaje dizelskih automobila na europskom tržištu bio je 51,8%, prema US Department of Energy. U Njemačkoj čak 41,9% od svih prodanih automobila te je godine vozilo na dizel. Ako se gotovo polovina njemačkih kupaca automobila spremna odreći benzina, možda biste i vi trebali razmotriti ovu opciju.

4. Dizelski automobili drže svoju vrijednost bolje od benzinskih

Prema istraživanju tvrtke ALG, kompaktni dizeli zadržavaju 63% svoje vrijednosti 36 mjeseci od kupnje. Na benzinskim automobilima ovaj postotak iznosi 53%, a kod hibrida 55%.

5. Učinkovitiji su

Dizelski automobili su učinkovitiji što se tiče goriva, a to je posebno važno u vrijeme kad cijene goriva neprestano rastu.

6. Na pumpu ćete ići puno rjeđe

Dizelsko gorivo može koštati više od običnog benzina, ali je puno bogatije energijom – između 25 i 30 posto. Novi BMW 328d (d za dizel) dobiva bolju kilometražu nego Smart ForTwo Coupe koji vozi na benzin. Osim toga, BMW 328d proizvodi 180 konjskih snaga, u odnosu na Smartovih mizernih 70 KS.

7. Dizelsko gorivo je jeftinije

Cijena Eurosupera BS 95 u Hrvatskoj je 10,51 kunu, a Eurodizela BS 9,82 kune. Razmislite, možda se na početku isplati dati više novca za kupnju automobila na dizel jer ćete u konačnici ipak potrošiti manje. Posebice ako se vozite više.

8. Cijena je niža nego za hibridna i električna vozila

Po podacima iz LMC Automotive, automobili koji voze na dizel koštaju u prosjeku 2.500 dolara više od automobila s benzinskim motorima s unutarnjim izgaranjem. Kod hibrida je razlika 4.100 dolara, a kod potpuno električnog automobila iznosi 13.000 dolara. Sve tri vrste vozila će vam uštedjeti novac za gorivo, ali ćete najmanje preplatiti dizel.

9. Lako je napuniti rezervoar

Veliki problem s električnim i automobilima na plin je taj da javna infrastruktura za njihovo punjenje tek treba biti izgrađena. No, zato je dizelsko gorivo dostupno na svim benzinskim postajama.

10. Dizeli osvajaju utrku 24 sata Le Mansa

Od 2006. godine svi automobili koji su pobijedili u utrci izdržljivosti – Audi R10 TDI, Peugeot 908 HDi FAP, Audi R15 TDI plus, Audi R18 TDI i Audi R18 quattro e-tron – vozili su na dizel.

Izvor: Net.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: