Objavljeno: 20.10.2014 u 15:21 | IT / Tech, Zanimljivosti | Komentara:

Umro prije 159 godina, a objasnio internet trolove i botove

Čuveni danski filozof i mislilac Seren Kirkegor (1813 – 1855) umro je prije 159 godina, kada se električna energija još nije koristila ni za osvjetljivanje ulica. Ipak, u njegovim djelima se može naći objašnjenje psihologije koja se krije iza veoma modernih fenomena kao što su internet zlostavljanje, hejtovanje i trolovanje u kometarima, na forumima i društvenim mrežama.

kierkegaard

Proslavljen kao prvi pravi egzistencijalni filozof, Kirkegor je živio samo 42 godine, ali je njegova misao za to kratko vrijeme uticala kroz više vijekova i škola mišljenja, sve do današnjih dana.

U jednom zapisu u svoj dnevnik, 1847. godine, tada 34-godišnji Kirkegor primjećuje patološko ponašanje koje prožima čovječanstvo, kako tada u 19. vijeku, tako i danas. Riječ je o onom što danas u žargonu nazivamo hejtovanjem.

Kirkegor piše:

“Postoji forma zavisti kojoj sam često viđao primjere, u kojoj individua pokušava da ostvari nešto zlostavljanjem.

Ako, na primjer, uđem u prostor u kojem se mnoštvo okupilo, često se dogodi da se ovaj ili onaj odmah okrene protiv mene i počne da me ismijava; pretpostavljam da on sebe doživljava kao alatku javnog mišljenja. Ali, ne lezi vraže, ako mu ja uzvratim dobronamernom opaskom, ta ista osoba postaje bezgranično predusretljiva i uslužna.

U suštini, počinje da me smatra za nešto veličanstveno, možda veličanstvenije no što i jesam: ali ako mu ja ne dozvolim da saučestvuje u mojoj veličanstvenosti, u najmanju ruku će me ismijati. A čim postane saučesnik, on hvali moju veličanstvenost.

Tako izgleda život u malograđanštini.”

Kirkegor navodi konkretnu anegdotu u svom dnevniku. Opisuje kako je zatekao trojicu mladića ispred svoje kapije koji su, čim su ga ugledali, počeli da se keze i nižu bezobrazluke. Kada im je prišao, Kirkegor je primjetio da puše cigare i obratio se najbližem, zamolivši malo vatre da i sam zapali. Iznenada, stav trojice mladića se potpuno preokrenuo – naizgled banalni gest Kirkegora imao je spomenuti efekat “poziva na saučesništvo u (Kirkegorovoj) veličanstvenosti”.

Kirkegor dalje piše:

“Istog trenutka, sva trojica su skinuli svoje šešire i izgledalo je kao da sam im učinio uslugu moleći ih za vatru. Dakle: isti ljudi su bili presrećni da mi viču bravo! ako bih im se obratio prijateljski, a kamoli laskavo; prethodno su vikali ua! i bili narogušeni…”

Možemo samo da se složimo sa Kirkegorovim zaključkom: Kako je neprocjenjivo zanimljivo da se saznanje o ljudskoj psihologiji obogati na ovaj način!

Izvor: www.6yka.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: