Objavljeno: 10.11.2014 u 17:03 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

Tražite posao u Njemačkoj: Sve informacije na jednom mjestu

Na njemačkom tržištu rada postoji velika potreba za visokokvalificiranim stručnim kadrom. Stoga, dobro obrazovani ljudi iz različitih oblasti imaju dobre perspektive u Njemačkoj, pogotovo ako dobro govore njemački jezik.

njemacka

Za mlade ljude je često najjednostavniji način za dugoročnu perspektivu u Njemačkoj da tamo studiraju, piše Radiosarajevo.ba.

Vijest o otvaranju 16 hiljada radnih mjesta za vozače autobusa u Njemačkoj nije tačna, potvrđeno je iz Ambasade Njemačke u Sarajevu.

“Onaj ko u Njemačkoj dobije univerzitetsku diplomu može automatski ostati 18 mjeseci. Ko u tom periodu dobije dobro plaćeno radno mjesto može u pravilu ostati trajno”, pojašnjavaju nam u Ambasadi.

Osobe koje imaju stranu univerzitetsku diplomu, koja će biti priznata u Njemačkoj mogu dobiti radnu vizu ukoliko nađu radno mjesto u Njemačkoj čija godišnja bruto plata iznosi najmanje 47.600 eura. Za takve slučajeve postoji takozvana Blue Card.

Za takozvana MINT zanimanja (matematika, informatika, prirodne nauke, tehnika, medicina) postoji mogućnost da se i s iznosom godišnje bruto plaća od 37.128 eura dobije “Blue Card MINT”.

Da li će neka strana univerzitetska diploma biti priznata u Njemačkoj, može se lako provjeriti na web-stranici: Anabin.de.

Za neakademska zanimanja također u pojedinačnim slučajevima postoji mogućnost da se dobije radna viza.

Ovo se posebno odnosi na osobe sa stručnim zanimanjima odnosno strukom koja nedostaje u Njemačkoj. O kojim se zanimanjima tačno radi, može se vidjeti na “Pozitivnoj listi zanimanja koja nedostaju” s web-stranice: Zav.de .

I kod ovih zanimanja preduvjet je da stručna sprema bude priznata u Njemačkoj. Detaljnije informacije o tome se mogu naći na web-stranici: Anerkennung-in-deutschland.de.

Za medicinske njegovatelje ima posebno pravilo koje se temelji na sporazumu između Agencije za rad i zapošljavanje BiH (ARZ) i njemačkog Zavoda za rad i zapošljavanje (ZAV). Sve informacije o tome na web-stranici: Arz.gov.ba.

Izvor: www.radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: