Objavljeno: 04.10.2016 u 10:44 | Zanimljivosti | Komentara:

SVI IH SE GROZE: Kada čujete OVO o smrdibubama, PUŠTAĆETE IH U KUĆU!

Ovih dana smrdibube, ili kako ih u narodu zovu ‘martini’ preplavili su Srbiju, a naročito Beograd.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

I internet portale su preplavili naslovi koji pozivaju na istrijebljenje ovih buba i upozoravaju na njihovu naviku da piju krv i prenose zaraze.

Međutim, istina je potpuno drugačija. Ove bube, iako dolaze iz reda stjenica, ipak nemaju tu osobinu da kao njihove sitne parazitske rođake, krevetne stjenice, grizu i sisaju krv.

Jedina prava šteta koju smrdibube mogu da nanesu čovjeku dešava se na njivama gdje mogu oštetiti biljke i na taj način naškoditi zemljoradnicima.

Ove bube su jako osjetljive na hladnoću, pa tako na jesen pokušavaju da se uvuku na toplo mjesto i ulaze u naše domove u pokušaju da prežive.

Ime duguju odbrambenom mehanizmu koji se sastoji u štrckanju smrdljive tečnosti kada se nađu u opasnosti pa će tako odreagovati ukoliko pokušate da ih vratite napolje, na hladnoću.

Narod, pak, od davnina poštuje smrdibube i vjeruje u njihove natprirodne moći. Tako su naši stari skovali uzrečicu koja kaže “Kad martin uđe u kuću biće i para” i smatrali da ga nipošto ne treba tjerati napolje jer se tako tjeraju pare iz kuće.

Zato dobro razmislite prije nego što istjerate smrdibubu iz kuće, a ona će uzvratiti blagostanjem u vašem domu.

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: