Objavljeno: 02.11.2014 u 18:52 | Moj Dom, Zanimljivosti | Komentara:

STAN U PLAKARU: Nećete vjerovati šta sve može da stane u 8 kvadratnih metara! (VIDEO)

Najmanji stan na svijetu posjeduje sve što imaju i velike kuće i stanovi, jer su arhitekte uradile nevjerovatan posao i maksimalno iskoristile prostor.

Pitate se koja je donja granica za veličinu stana da bi u njega moglo da stane sve što je neophodno za život? Arhitekte kompanije Kitoko Studios kažu da je 8 kvadratnih metara sasvim dovoljno!

Znamo da zvuči čudno, ali ova nekadašnja pomoćna soba sada je poseban stan, sasvim dovoljan za jednu osobu. Tajna je u maksimalno iskorišćenom prostoru i mnogo kreativnosti arhitekata, koji su ovaj pariški stan učinili pravim malim rajem, funkcionalnim i punim dnevne svjetlosti.

Čini se najmanji stan na svijetu sadrži sve što i veliki stanovi i prostrane kuće – krevet, sudoperu, radnu kuhinjsku površinu, kupatilo, policu za knjige, sto za ručavanje, garderober.

Možda ste odmah pomislili da je u pitanju skučeni prostor sa nabacanim stvarima gdje nema prostora ni da se okrenete, ali ne – zapravo, čitav stan smješten je u veliki plakar!

Jednim pokretom možete da izvučete policu sa knjigama, koja vam istovremeno služi i kao stepenice do kreveta, u koji se možete ušuškati okupani dnevnom svjetlošću. Ako ne volite svjetlo dok spavate, samo povucite klizna vrata i uživajte u tami!

Garderober, polica za odlaganje različitih stvari i sto za ručavanje izvlače se po istom principu, dok je sto predviđen za dvije osobe i prate ga dvije stolice, koje su zakačene ispod njega i vrlo lako se vade.

Kupatilo je jedini prostor koji je se ne izvlači i koji je odvojen od svega, a posjeduje sve što je potrebno – wc šolju, tuš kabinu i lavabo sa policom i ogledalom.

U uglu stana nalazi se sudopera, sa skrivenom mikrotalasnom pećnicom, ringlama i frižiderom. Naravno tu je i sudopera, koja kada se pokrije, daje dvostruko veću radnu površinu.

Malo je reći da je prostor racionalno iskorišćen, a adekvatna riječ i ne postoji da bi se opisalo svojevrsno umjetničko djelo – kako su arhitekte u svemu tome uspele, pogledajte u videu!

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: