Objavljeno: 01.06.2014 u 10:58 | Zanimljivosti | Komentara:

Saznajte šta se dešava sa našeg tijela kada se naježimo

Piloerekcija, službeni je naziv za nakostriješenost dlaka. A do te pojave dolazi uslijed kontakcije minijaturnih mišića koji se nalaze u korijenu svake dlake na tijelu.

sta-se-desava-kada-se-najezimo

Jeste li čuli onu: kad se naježite, upravo vas je zaobišla smrt? Zapravo, ne ježimo se radi toga… Ali to ste već vjerovatno znali. A zašto se onda ježimo? Jer nam je hladno, jer smo se nečeg prestrašili, jer nas je nešto rastužilo…

Piloerekcija je službeni naziv za nakostriješenost dlaka. A do te pojave dolazi uslijed kontakcije minijaturnih mišića koji se nalaze u korijenu svake dlake na tijelu. Znanstvenici kažu da je ovo nešto što nam je ostalo od davno izumrlih predaka.

Naime, kad smo još imali krzno, ova pojava je i tekako imala i smisla i koristi. Kad nam je hladno, dlake koje se naježe mogle bi (da su dugačke kao kod naših predaka) zarobiti sloj toplog zraka koji se nalazi uz tijelo i time nas grijati. Međutim, hladnoća nije jedini slučaj kada ćemo se naježiti.

Ako smo preplašeni ili ljuti, može doći do iste pojave. Zbog čega? Jeste li ikada vidjeli mačku ili psa koji se nakostriješio? Zbog uzdignute dlake izgledati će mnogo veći i time lakše zastrašiti drugu životinju.

Izvor: dnevno.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: