Objavljeno: 06.10.2013 u 13:13 | Ideje i Savjeti, Zanimljivosti | Komentara:

Pozitivan utjecaj: Zašto je mačka dobra za vaše dijete?

DOMAĆE su mačke, uz pse, najpopularniji ljubimci. Mnogi ih odabiru upravo zbog toga što se o njima lakše brinuti. Malo se linjanju, lako se nauče na obavljanje nužde u kutiju i treba im najmanje društva dok god imaju svježe vode, hrane i čistu kutiju za izmet. Njihovo nezavisno ponašanje može djecu mnogo naučiti o odgovornosti.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

1. Igra

Odgovorno ne znači nužno i dosadno. Dijete može mnogo naučiti od igre s mačkom koje vaša ljubimica jača lovačke instinkte koje su joj nužni za preživljavanje u divljini. Dijete će se učiti igri i strpljenju, mentalno i fizički profitirati te razvijati u odgovornog i brižnog mladog čovjeka.

2. Čistoća i urednost

Mačka je vrlo pedantna kada je u pitanju njezina higijena, zbog čega joj ne treba redovito kupanje kao kod pasa. Većina ih pola svojega budnoga vremena koristi upravo za čišćenje. Iako ne želite da vaše dijete provodi toliko vremena u kupaonici, mačka će mu pokazati koliko su važne higijena i čistoća.

3. Globalna odgovornost

Odgovorni vlasnici mačaka trebali bi, ako ih ne namjeravaju koristiti za uzgoj, sterilizirati ili kastrirati svoje mačke. Milijuni mačaka lutaju svijetom i nerijetko završe eutanazirane, a samo odgovorni vlasnici mogu utjecati na te brojke. Mačke se smatraju i jednim od uzročnika opadajućeg broja populacije ptica pa pazite da mačke držite unutra jer one, kao lovci, ne prepoznaju razliku između miša i ugrožene ptice.

4. Povezivanje i empatija

Mačke su otporna i dugovječna bića, većina živi od 14 do 20 godina. Kada doma dovedete mačića, dijete će imati prijatelja tijekom većeg dijela odrastanja, što će ga naučiti važnim lekcijama o odnosima i posjedovanju ljubimca. Djeca koja odrastaju uz ljubimce imaju više empatije prema svim bićima.

5. Organizacija vremena

Mačke ne znaju na sat, ali znaju raspored. Po prirodi noćne životinje, općenito jedu, spavaju i igraju se u isto vrijeme svakoga dana. Lako se prilagođavaju ritmu obitelji. Objasnite djetetu pozitivan učinak koji rutina ima za mačke te ga zadužite za neki zadatak vezan uz ljubimicu, kako bi dobilo neku odgovornost.

Izvor: www.index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: